Токсиколози спасяват препили и ужилени от оси туристи

  • 09 август 2012 12:42

  • 1046
  • 0
Токсиколози спасяват препили и ужилени от оси туристи
©

Около 20 чужденци в критично състояние са били приети в токсикологията на Военноморската болница от началото на сезона. Лекарска помощ са потърсили гости от Русия, Естония, Дания, Украйна, Швейцария и др., съобщи пред Дарик шефът на клиниката доц. д-р Снежа Златева.

„ Всяка седмица лекуваме поне по двама туристи с остро алкохолно отравяне. Тази сутрин при нас бе докаран руснак след 3-дневен алкохолен маратон“, сподели доц. Златева. По думите й няма голяма промяна в броя на пациентите, прекалили сериозно с чашката, спрямо минали години. „Миналото лято имахме малко над 40 случая. Като се има предвид, че сме в разгара на сезона, може би този брой ще се запази и тази година“, коментира специалистът.

Средната възраст на пациентите е около 30 години. След запои в токсикологията са попадали и 17-18-годишни тийнеджъри. Сред пациентите са били и две рускини, прекалили с алкохола.

Лекарите са успели да върнат към живота и руския турист, който в средата на юли береше душа след прекомерно пиене. Зависимият към чашката пациент беше в изключително тежко състояние, асСпециалистите имаха сериозни съмнения дали ще оцелее. „Спасихме го и дори го качихме на самолета“, каза доц. Златева.

Освен да връщат на крака препили и отровени, през последните дни токсиколозите са оказвали помощ и на пациенти, ужилени от оси и пчели. Хората са получили алергични реакции, които са овладени, разказа специалистът.

Към лекарите от Токсикологията се е обърнал и 35-годишен мъж, ухапан от тигров паяк. Насекомото успяло да пропълзи в едната му обувка и когато мъжът се обул, го атакувало. Пациентът веднага потърсил лекарска помощ, като със себе си носел и тигровото паяче.

Последвайте канала на

1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини