Преболедували вируса повторно остават без сертификат

  • 26 октомври 2021 21:14

  • 3910
  • 7
Преболедували вируса повторно остават без сертификат
© gettyimages

Нови казуси на преболедували хора, които не могат да изтеглят зелените си сертификати.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28747

Пред Столичната регионална здравна инспекция и през днешния ден се изви опашка от десетки, попаднали в тази ситуация. А най-честите причини - неправилно въведени данни по веригата от личните лекари, лабораториите и лечебните заведения - до Единната система, съобщава Нова телевизия.

Стойчо Кацаров потвърди: Ако мерките не дадат резултат, ни чака локдаун

Основният проблем, с който се сблъскват в здравните инспекции, е грешно въведен телефонен номер, заради което на практика не може да се изтегли сертификатът.

През днешния ден са получени сигнали на преболедували, които не са въведени в системата и не могат да се възползват от едногодишния си сертификат. Причините са различни - в някои случаи е липса на въведен телефон в регистъра, в други пък - заразени са били вписвани с домашен телефон, на който сега обаче няма как да получат SMS за валидация. Оказа се, че и всеки, който е повторно заразен или има няколко позитивни теста - фигурира в системата само с първия въведен позитивен тест, а неговата валидност може вече да е изтекла.

На опашката от десетки преболедували, които не могат да получат зелен сертификат, е и Тодор. Той се разболява от COVID-19 през август и влиза в болница. Въпреки това го няма в системата.

„Вероятно от самата болница просто не са въведени нашите номера, тъй като ние оставихме телефон за контакт с наш близък при лошо стечение на обстоятелствата, те допуснаха, че с него ще стане. Но като го въведохме, не стана и с него. Те допуснаха, че най-вероятно не са въвели нито един от номерата”, споделя мъжът.

През март бащата на Христа е карантиниран не с мобилен, а с домашен телефон. Сега - няма сертификат. Причината - на домашния телефон няма как да получи SMS за валидация.

„Вариантът е да се свържем по телефона, за да променят домашния телефон на GSM или, до колкото разбирам, да се реди на огромни опашки пред РЗИ”, казва тя. Да се свърже с РЗИ на посочените телефони обаче - се оказва невъзможно.

Вече втори ден след изтеклата си карантина, Лилия също не е в регистъра. „Дори в момента идвам от личната си лекарка, която също не успя да ми извади сертификат”, сподели жената.

От РЗИ - София съветват хората да не чакат на опашка при тях, защото не само те, а всички лаборатории, лични лекари и лечебни заведения могат да поправят грешно въведена информация.

„Основният проблем, който се наблюдава най-често, е разминаване между телефонния номер на пациента и този, който е въведен в единната система”, обясни Ангел  Иванов от СРЗИ. Появи се и друг казус. Повторно заразените, както и хората, които имат няколко позитивни теста, влизат в системата като преболедували само с първия резултат.

„Съгласно заповед на министъра на здравеопазването се приема за преболедуване само първия път, в който е установена коронавирусната инфекция”, казват от РЗИ. Причината - европейските правила не позволяват издаване на цифров COVID сертификат  за преболедували, които имат отново положителен резултат от PCR тест, заявиха от здравното министерство. Но така съществува реалната хипотеза срокът на зеления сертификат спрямо първата дата вече да е изтекъл.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28747

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3910 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2021.10.26 | 23:11

2
Махайте сертификата смешници. Разигравате народа, не стига където ни eвeтe, ами и в бумащина затънахме!

2021.10.28 | 10:58

7
Ваксинация за всички и махайте тия сертификати.
Гост

2021.10.27 | 10:26

4
Ходи пеш не се ваксинираи от ГЕРБ

2021.10.28 | 10:57

6
Ваксинирай се и живей свободно
Рахан

2021.10.26 | 21:53

1
Положението е папеикаш

2021.10.28 | 10:55

5
Какво е папеикаш?

2021.10.27 | 09:40

3
хахаха

Добави коментар

Водещи новини