Здравният министър скочи на омбудсмана за избора на екип

  • 09 февруари 2012 16:53

  • 605
  • 0
Здравният министър скочи на омбудсмана за избора на екип
©

Здравният министър Стефан Константинов се противопостави на омбудсмана Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет за избора на лекар или екип срещу пари. Повод за това беше изпратената препоръка от Пенчев до премиера Бойко Борисов, която гласеше, че този тип услуга противоречи на закона за здравното осигуряване.

В него е записано, че всеки, който е с редовни осигуровки има право на безплатен достъп до медицинска помощ. Според здравния министър обаче, Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет бърка свободния избор на лечебници с избора на лекар.

„Първо избор на лекар в основния пакет дейности, гарантиран от касата, няма. Така че аз не виждам, ако един пациент иска да избере лекар, който в момента не е на работа, как може това нещо да стане. Оценявам усилията на омбудсмана да се намери решение по този важен за обществото въпрос и мисля, че в началото на следващата седмица ще направим един разговор, за да огледаме всички плюсове и минуси”, обясни още д-р Константинов.

Заместник-председателят на Българският лекарски съюз д-р Георги Ставракиев пък е на мнение, че благодарение на избора на екип е намерен начин да се стимулират добрите екипи и лекари, тъй като така те получават по-добро заплащане.

Той обаче не се нае да коментира законността на наредбата, тъй като тя не била продукт на съсловието. „Нека да не се лъжем. Имайки предвид публичния финансов ресурс, който се отделя за здравеопазване и който е около 50% от реално необходимия в сравнение със средните европейски стандарти, това е все пак един законен или полузаконен начин за дофинансиране на системата, каза д-р Ставракиев.

Естествено ние бихме искали финансирането да става по съвсем друг начин – т.е. поне 6% от БВП да бъдат отделяни за здравеопазване. За момента са четири. Така че по какъв начин ще бъде дофинансирана системата, това вече е въпрос на политическо решение”, допълни още той.

Той все пак припомни, че целта на въвеждането на избора на лекар или екип не е била да ощети хората, а да сложи таван на таксите за избор. За пример медикът посочи случаи, при които тарифите са били много по–високи от сегашните. „Не мисля, че обществото беше ощетено по някакъв начин. Напротив, по някакъв начин бяха ощетени колегите, които преди имаха възможност да получават повече средства, имайки в предвид липсата на такъв таван, който тази наредба наложи”, коментира още докторът.

Последвайте канала на

605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини