Емил Райнов: ГЕРБ нямат никаква визия за здравеопазването

  • 17 май 2011 09:37

  • 1661
  • 0
Емил Райнов: ГЕРБ нямат никаква визия за здравеопазването
©

София се нуждае от една нова реорганизация на здравната система и поемане на отговорностите на общината, каза Емил Райнов, председател на здравната комисия към Националния съвет на БСП и бивш зам.-министър на здравеопазването, предаде Фокус.

В Народното събрание днес ще се проведе кръгла маса по проблемите на здравеопазването в столицата.

Според Райнов досега здравеопазването в столицата винаги е било неглежирано от общината. Водещи са били други мероприятия, най-вече с ПР ефект. Визията, която има столичната организация на БСП е доста оптимистична. Положението е такова, че оттук нататък каквото и да се направи, при всички положения ще бъде по-добре от сегашната ситуация на безхаберие към здравеопазването, коментира Райнов.

„Въпросите за общинското здравеопазване не могат да се разглеждат отделно от проблема за здравеопазването на национално ниво. На национално ниво – пълен срив на здравеопазването, липса на всякаква дългосрочна визия за това какво ще се случва, приемане на парче на едни концепции, на едни стратегии, на които хоризонтът е отвъд мандата на това правителство. На всички е ясно, че държавата, министерството, респективно министърът, респективно политическа партия ГЕРБ нямат никаква визия за здравеопазването”, коментира Райнов.

Според него с оглед предстоящите местни избори много важно е да се заявят позициите, които имат партиите за съответните общини. „За София положението е малко по-различно от това, което се случва в цялата страна.

Докато в страната има общини, в които вече няма нито една болница, в София различното е, че има повече болници, повече ДКЦ-та, но голяма част от тях са занемарени във времето, не са оборудвани технически в съответствие с годината, в която живеем.

Там се налага реорганизация и водеща роля трябва да има общината и общинският съвет, защото те са принципали, собственици на здравната мрежа в София”, обясни Райнов.

На кръглата маса в парламента са поканени широк кръг от специалисти, както от БСП, така и извън него. Проблемът със здравеопазването е важен за всички партии. Здравеопазването е от една страна надполитическо, а от друга страна е тема, която би обединила всички, подчерта той.

Последвайте канала на

1661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини