-
20 октомври 2011 18:15
- 1115
- 0
В обелките от лука и останалите части от него, които обичайно изхвърляме, се съдържа мощен коктейл от съединения, полезни за здравето, твърдят учени от Автономния университет на Мадрид.
Най-горните, изсъхнали напълно или потъмнели, слоеве на лука съдържат голямо количество фибри и флавоноиди, а твърдата част откъм корените му, която хората изрязват – сернисти съединения и полимери на фруктозата.
Испанските учени, цитирани от АМИ-ТАСС, съветват потъмнелите горни части на лука да се използват при готвене, защото са богати на полезни фибри и фенолни съединения като куерцетин и други флавоноиди.
Както е известно фибрите намаляват риска от сърдечносъдови болести, рак на стомаха диабет тип ІІ и затлъстяване, проблеми с храносмилането. А фенолните съединения предпазват от злокачествени заболявания, пишат от zdrave.bg
Последвайте канала на
Свързани новини
Отново е време за дерби!
15 години по-късно! Левски обърна ЦСКА и е шампион
Младок поведе Реал към победа в Сан Себастиан, мадридчани вече са на 4 точки от титлата
Борбен Ботев (Враца) изстрада успеха срещу Пирин в Благоевград
Костов: Пламен Андреев най-вероятно ще пази срещу ЦСКА! Искахме много Хоркаш, но не знам какво се случи
Септември се измъкна от "Бончук" в продължението
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Лазаровден е!
27 април 202406:09
Традиции и обичаи на Лазаровден
27 април 202406:37
Какви са цените на цветята по празниците?
27 април 202406:46
Пленум на БСП, определят кандидатските листи за изборите
27 април 202406:19
Какво се случва на пазарите?
27 април 202406:25
"Хамас" проучва официалния отговор на Израел на предложението му за примирие
27 април 202406:29
Недоносеното момиченце, спасено от утробата на мъртвата си майка, 5 дни по-късно почина
27 април 202406:14
Забраниха фойерверки в Кипър заради пожари
27 април 202406:42
Каква ще бъде съботата?
27 април 202406:05