Здравословната храна и упражненията могат да лекуват депресия също толкова успешно, колкото и психолог

  • 05 август 2024 22:57

  • 410
  • 0
Здравословната храна и упражненията могат да лекуват депресия също толкова успешно, колкото и психолог
© pixabay

Подобряването на диетата и увеличаването на физическата активност могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и терапия с психолог при лечение на нискостепенна депресия, сочи проучване, цитирано от „Медикъл експрес“ и БТА. 

За целите на проучването изследователи наблюдават хора, които живеят в щата Виктория, в Австралия. Участниците имат повишени нива на стрес, което означава лека депресия. Това не е непременно диагностицирано психично разстройство. Типичните симптоми включват чувство на потиснатост, безнадеждност, раздразнителност и тъга. 

Участниците в изследването са 182-ма, възрастни, и всички те са част от шест сеанса, които продължават осем седмици. 

Средиземноморската диета може да елиминира част рисковите фактори за ранна смърт при жените

Всички те са разделени на случаен принцип наполовина, като формират две групи. Първата група участва в програма, водена съвместно с акредитиран практикуващ диетолог и физиолог с упражнения. Те разработват цели за балансирана диета и движение. Включват разнообразно хранене, избират растителни храни с високо съдържание на фибри, висококачествени мазнини, ограничават ястия с високо съдържание на наситени мазнини и добавени захари и извършват приятна физическа активност. 

И в двете групи участниците могат да продължат да се лекуват (например да приемат антидепресанти). Учените дават и на двете групи работни тетрадки и хавлии. Групата, която се занимава с упражнения и диети, получава кошница с храна, докато групата, която се занимава с психотерапия, получава предмети като книжка за оцветяване, топка за стрес и масажор за глава. Втората група участва в психотерапевтични сесии, водени от двама психолози. В програмата е използвана когнитивно-поведенческа терапия (КПО) - стандарт за лечение на депресия в групи и при дистанционно лечение.

Учените установяват сходни резултати и при двете програми. Симптомите на депресия са намалели с до 42% при групата, която е променила храната си и се движи повече. В програмата с психотерапия този процент достига до 37.

Разликите, които откриват, са свързани с това, че първата група подобрява диетата си, а втората увеличава социалната си подкрепа. 

Участниците и в двете програми увеличават физическата си активност. Това е неочаквано за втората група. Според учените това най-вероятно се дължи на факта, че хората са знаели в какво проучване участват. Така те подсъзнателно променят моделите си на активност.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини