Мозъчен пейсмейкър може да се използва за тежка депресия

  • 21 февруари 2024 15:21

  • 676
  • 4
Мозъчен пейсмейкър може да се използва за тежка депресия
©

Американски специалисти тестват метод за дълбока мозъчна стимулация като лечение на хора с тежка депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Лечението е одобрено за болести като Паркинсон и епилепсия. Много лекари и пациенти се надяват скоро то да стане по-широко достъпно и за депресия. При него пациентите получават насочени електрически импулси, нещо като пейсмейкър за мозък. Все повече изследвания са обещаващи, макар и две големи изследвания да не показаха предимства при използването на дълбока мозъчна стимулация за депресия.

"Синият понеделник": Най-депресиращият ден от годината

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата се съгласи да ускори разглеждането на искането на института "Абът" за използването на метода при пациенти с депресия, която не се поддава на лечение. 

Някои лекари са скептично настроени и изтъкват възможни усложнения, като кървене, инсулт или инфекция след интервенцията. 

Емили Холънбек е сред доброволците, подложили се на лечението. Тя е живяла с тежка повтаряща се депресия дълго време и съзнавала, че това може да я убие. Баща й и майка й са се самоубили. Затова била склонна да прибегне до нещо крайно - да й имплантират електроди в мозъка за експериментално лечение в Центъра за невромодулация към болницата "Маунт Синай". При нея то помогнало, като ефектът бил почти незабавен. Тя го описва като "постоянен прозак".

Последвайте канала на

Нора Виткова
676 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 09:53

4
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­и­ ­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­е­­­т­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­­­в­­а­­т ­-­ X­1­8­­.­F­­U­N

2024.02.22 | 01:21

3
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.21 | 19:26

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2024.02.21 | 15:39

1
Тиквакът е спасен от мъката му за меморандума.

Добави коментар

Водещи новини