Богдан Кирилов: Разпространяват се около 30 лекарства, съдържащи инсулин

  • 29 февруари 2024 16:40

  • 492
  • 1
Богдан Кирилов: Разпространяват се около 30 лекарства, съдържащи инсулин
© Novini.bg / Canva

В момента на българския пазар се разпространяват около 30 лекарствени продукта, които съдържат инсулин. Те се произвеждат от трима производители. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг. фарм. Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и по време на изслушване в Комисията по здравеопазване в парламента относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

ИАЛ извърши проверки на място в притежателите на разрешението за употреба и осем търговци на едро на 19 и 20 февруари. Декларираните количества са малко над 188 000 опаковки за тези 30 лекарствени продукта при притежателите, а у търговците на едро – близо 54 000 опаковки, докладва Кирилов.

В периода 27-28 февруари извършихме поредна извънредна проверка за налични количества от същите лекарствени продукти, като декларираните у притежателите количества са 185 000, а в търговците – 45 000, отбеляза още той. Данните сочат, че проверките за 2023 г. са били 860, 724 са били в аптеките, а останалите – в търговци на едро, обясни Кирилов. Той даде за пример констатирани случаи на заявени и отказани количества медикаменти. 

Един такъв пример е, когато има множество заявки по едно и също време, следва ли да се прилага принципът първият поръчал търговец първи да получи доставката и на какво ще се базира това като законово правило при налични договорни отношения, коментира Кирилов.

Ако преценим, че това е приложимият принцип, то тогава означава ли, че търговецът на едро следва да откаже да достави лекарствените продукти, ако направената заявка надхвърля капацитета за продажба от една аптека, заяви той. И обясни, че има случаи и на направени устни заявки, "като не се документират писмено".

Считам, че от страна на Агенцията се полагат максимално усилия да се поддържат актуални данни в СЕСПА, отбеляза също Кирилов. По думите му системата не отразява това, което в действителност се случва на пазара. Той каза, че очаква нейното надграждане.

95% от инсулините са в склада на вносителя и не стигат до нуждаещите се

На изслушването в Комисията по здравеопазването днес са и здравният министър проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на, зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Явор Серафимов.

В изслушването е предвидено участие да вземе и изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов, както и представители на Агенция "Митници". Първата част на заседанието бе открита за медиите, иначе то е обявено за закрито за журналисти. По време на изслушването на Кирилов депутати поставиха въпроси за възлагането на създаването и въвеждането на СЕСПА.

Председателят на комисията проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. запита кой конкретно е посочил и избрал "Благой Миров да изработи СЕСПА", а Кирилов обясни, че той е посочен като "лице, експерт, с който Министерство на здравеопазването има договорни отношения" за изграждане на прототип на системата, предава БТА.

До намирането на трайно решение на проблема така, както беше обявено преди Нова година, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал, обяви във вторник зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов. Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от 1 до 31 март включително. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.29 | 16:52

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини