Личните лекари - най-подготвени за онлайн рецептите, но отказват да бъдат "секретарки"

  • 27 ноември 2023 08:15

  • 854
  • 2
Личните лекари - най-подготвени за онлайн рецептите, но отказват да бъдат "секретарки"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Антибиотиците ще могат да се изписват и на хартиена рецепта от всички лекари до 1 април догодина. 

"Доста ни натовариха. Оказа се, че от цялото ни съсловие само общопрактикуващите лекари сме подготвени софтуерно и хардуерно да изписваме лекарства. Целият поток от рецепти отиде при нас. Кой каквото не може: "Отиди при личния лекар, той ще те оправи". Оправяхме пациентите, но с много нерви. Не може да се превърнем в секретарки на някого. Има мобилно приложение и софтуер", коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му отсрочката не е нужна на лекарите, а на министерството, "за да си стикова нещата по бекграунда".

"Да се изготви списък с наличните медикаменти, който да имаме на компютрите. И софтуер, който да бъде стикован с този на аптеките. Не може аз да пиша таблетки, а там да излиза сироп. И сега се получават такива безумия. В аптеката казват: "Не го виждаме, нямаме софтуер". Беше скъсана тотално връзката, не се отработи всичко", подчерта д-р Миндов в студиото на "България сутрин".

Според него основният проблем е възникнал заради безконтролното взимане от аптеките на антибиотици и антидиабетни средства, без лекарски преглед и рецепта.

"Пациентите идват сега при нас разгневени и си поръчват рецепти. Смятат, че ние сме аптеки. В аптеките също се отключи агресия, там редовно се вика полиция. Сега и хората разбраха, че тези неща са по лекарско предписание. Имал съм случаи да искат инсулин, оказва се, че се правят мускули във фитнеса - не се купува инсулин за диабет, а с други цели", даде пример д-р Миндов.

Той обърна внимание, че има определени медикаменти, които трябва да бъдат изписани задължително след консултация. Ползва се намаление по Здравната каса.

Министър Хинков: 80% от антибиотиците вече се изписват с електронни рецепти

"Оказа се, че системата СЕСПА не работи, или работи частично. Нямаме контрол на входа на страната, наличности в складовете... Целият път е непроследим, това трябва да се направи. Електронизацията извади всички недъзи. Сега всичко ще стане прозрачно - медицински и финансово", каза още д-р Миндов.

Личният лекар призова за дезинфекция на ръцете и маски на устата, тъй като има конкурентна среда между грипа и Ковид-19. Смъртността от Ковид в момента е много висока, алармира д-р Миндов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
854 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.27 | 08:58

2
Не разбрахте ли че здравната система не работи ,стига с тия експерименти ,докторите станаха наистина секретарки - по малко от минута преглежда 30 Мин. попълва нещо в компютъра ....а на опашка се чака с часове ....

2023.11.27 | 08:34

1
He e pабота на дъpжавата да админиcтрира pецепти на хopата. Очевиден опит за пpинудително изземване на лични и търговски данни на aптеки и пациенти.

Добави коментар

Водещи новини