Пациентски организации: МЗ да спази ангажимента си за хартиените рецепти!

  • 18 декември 2023 09:45

  • 841
  • 1
Пациентски организации: МЗ да спази ангажимента си за хартиените рецепти!
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Не сме против електронните рецепти. Напротив - те са изключително удобни за пациентите. Въпросът е да остане като вариант за определени ситуации и хартиената рецепта. Хартиената рецепта дава възможност да си вземеш лекарството, когато има някакъв проблем и лекарят не може да издаде електронна рецепта". 

Това коментира пред БНР Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб". 

Те изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването - да си спази ангажимента и да върне хартиените рецепти. Наредбата за това все още не е публикувана в Държавен вестник, въпреки че от министерството обещаха това да се случи в средата на декември. 

"Не мога да повярвам, че Министерството на здравеопазването ще си позволи да не спазва поетите срокове, да ни притеснява. Много съм възмутена.

Свидетел съм какво се случва в аптеките. 

Обаждат ми се и лекари, които се тревожат. Те са от две посоки - от спешни лекари и лични лекари", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички". И продължи: "Педиатър ми се обажда със сълзи на очи и ми казва "Ще умре някое дете и тогава ще започнем да взимаме мерки и да правим някакви промени". Дете с 39 градуса температура - майката го носи на ръце и се налага 4 пъти да ходи до аптеката, защото не могат да уточнят кодовете и да се изпише лекарството, което лекарят иска. В аптеката го има, но с друг код. Наистина е недопустимо".

През 2022 г. има над 1 млн. посещения на адрес за неотложни пациенти, които се нуждаят веднага от взимане на антибиотик, подчерта Пенка Георгиева, като отбеляза, че и спешните медици към момента не могат да изписват хартиени рецепти.

Кабинетът връща временно хартиената рецепта за антибиотици

Необходим е по-голям контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата, каза още тя във връзка с недостига на някои лекарства в аптечната мрежа.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
841 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Един

2023.12.18 | 13:48

1
Проблема е в саботажа от аптеките ,които искат да се продава това ,което те са решили ,че им е изгодно ,факт е ,че повечето не се обаждат на лекарите ,за да помолвт за смяна на код ,което става електронно ,а дават тел на лекаря,за да стане разправия с някой пациент ,смятащ лекаря си за роб!

Добави коментар

Водещи новини