Димитър Маринов e новият председател на Българския фармацевтичен съюз

  • 18 март 2023 19:12

  • 738
  • 0
Димитър Маринов e новият председател на Българския фармацевтичен съюз
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

С 209 гласа „за“ магистър-фармацевт Димитър Маринов бе избран за председател на Българския фармацевтичен съюз.

Досегашният главен секретар на съюза изтъкна в предизборната си реч „Ние сме силни, когато сме в общност“. Той спечели в балотаж срещу магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, който получи  130 гласа.

Конгресът продължава с избор на членове на управителния съвет на БФС, главен секретар и председатели на комисии в мандат 2023 – 2026 г.

Управителят на НЗОК бе изслушан в НС по повод писмо на БЛС с искане за предсрочно прекратяване на мандата му

360 регистрирани делегати и представители на РФК се включиха вчера и днес в  VII -ми отчетно-изборен конгрес на Българския фармацевтичен съюз.

В дневния ред на първия ден от конгреса беше приемането на отчета на ръководството на съюза.

В мандата 2020 – 2023 за председател беше избрана проф. Асена Сербезова, която в края на 2021 година стана министър на здравеопазването и предаде ръководството на БФС на магистър-фармацевт Велина Григорова. Екипът на проф. Сербезова, без смени, продължи да ръководи фармацевтичния съюз.  Отчетът за работата на БФС се представи от проф. Сербезова, маг.-фармацевт Велина Григорова и главния секретар на съюза маг.-фармацевт Димитър Маринов, предаде БНР.

Конгресът задължи новоизбраното ръководство да участва в подготовката на 90-та годишнина  на проф. Рахамин Шекерджийски през февруари 2024 г.  Проф. Шекерджийски е с изключителни заслуги към Българския фармацевтичен съюз и развитието на фармацията.

Той е автор на редица методи и технологии при изготвянето на лекарствени форми.

Известен е като „бащата на беналгина“, негови изобретения са използвани в Космоса за изследване на вкусовите анализатори в екстремални условия.

Проф. Рахамин Шекерджийски е част от екипа български специалисти в областта на фармакологията и имунологията, които създадоха "Вирус сейф", определяно като пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на Covid- -19 и патентовано в началото на 2021 г.

 

Мая Йорданова
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини