Управителят на НЗОК бе изслушан в НС по повод писмо на БЛС с искане за предсрочно прекратяване на мандата му

  • 12 януари 2023 22:16

  • 664
  • 1
Управителят на НЗОК бе изслушан в НС по повод писмо на БЛС с искане за предсрочно прекратяване на мандата му
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Не познавам материала, който е предоставен в комисия от БЛС и нямах възможност да се подготвя, каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев по време на изслушване в парламентарната здравна комисия във връзка с постъпилото в нея в края на декември м.г. писмо от Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) с искане за предсрочно прекратяване на мандата му заради липса на прозрачност при харченето на средства, гласувани от парламента, както и нежелание за справяне с проблемите в сектора, пречещи на работещите и на пациентите, липсва на диалог с БЛС. 

Зам-председателят на комисията Костадин Ангелов бе категоричен, че не е нужно Салчев да знае какво пише в документа, а само да отговаря на въпроси на членовете на комисията, тъй като се очаква да е запознат със случващото се с управлявана от него институция. Той посочи, че в писмото на БЛС са изброени 16 нарушения на различни законови норми от управителя на НЗОК. „Считам, че от законова гледна точка и затова, за което сме избрали управител на НЗОК, в наш интерес е да защитим интереса на българските граждани. Тогава, когато има нарушена комуникация, неизпълнение на законови норми и липса на договорен процес и неглижиране на основния договорен партньор, какъвто е БЛС, считам че това нарушава интересите на българските граждани, лекарите, пациентите и всички институции, които са финансирани от НЗОК“, каза Ангелов.

Здравната каса освободи целия си резерв

„За период от над две години, в който аз съм управител до момента, съм подписал 14 анекса с БЛС и също толкова с Българския зъболекарски съюз и 4 договора с Българския фармацевтичен съюз“, с тези думи Салчев обясни, че не е бездействал и очевидно се води диалог между него и различните организации и партньори на НЗОК. Учудило го и обвинението в системни нарушения и попита защо до момента не е получено нито едно оплакване от лечебно заведение, че не си е получило средствата.

По повод оплакването на БЛС, че липсва диалог между организацията и здравната каса, управителят на НЗОК, заяви, че диалогът е двустранен процес. „Когато се води диалог, той се води от двете страни, а не само от едната. Освен това той трябва да стъпва върху документи. Само диалог на маса за мен е недостатъчен. Аз съм отворен на всякакъв диалог, диалогичен съм. Освен с БЛС диалог провеждам и с останалите ни партньори“, каза Салчев. Той добави, че единствените, които не са доволни от диалога, са от БЛС. 

„Не става дума за спор между двама мъже, не сме в кръчма. Това писмо е една есенция от голяма папка с доказателства на сигнали от колеги в цялата страна. Ако говорим всички тези неща и те са неверни, има си законов път, по който да бъдат проверени“, каза председателят на БЛС Иван Маджаров.

Малко преди от лекарския съюз да внесат документа с исканото предсрочно прекратяване на мандата на Салчев за разглеждане в парламента, те се заканиха на ефективни протестни действия,, ако желанието им не бъде удовлетворено.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пътник

2023.01.12 | 22:42

1
Защо не оповестят санкциите към болници и лекари, да добие обществото представа, по колко кожи им дерът, които след това си гушкат за бонуси и купони.

Добави коментар

Водещи новини