Съветник на здравния министър напомни: Продаването на антибиотици без рецепта е незаконно

  • 09 януари 2023 08:31

  • 742
  • 2
© Кадър: БТВ

Продаването на антибиотици без рецепта е незаконно. Това припомни в сутрешния блок на bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков по повод масовото изкупуване на антибиотични лекарства без издадено лекарско предписание.

По темата с липсващите медикаменти в страната Шарков посочи, че този проблем е от години и за него факторите са много. Заяви още, че в следващите дни у нас се очакват доставки на дефицитните антибиотици, като подчерта, че на този етап страната ни има възможност да покрива нуждите от антибиотици на населението, тъй като България произвежда такива лекарства.

Очакваме позиция от българските производители и от фармацевтичната асоциация за това с какви възможности разполагаме, за да компенсираме този дефицит, отбеляза той.

Здравият министър установи: Недостиг има на много малко медикаменти

На въпрос за другия проблем – презапасяването с медикаменти, Аркади Шарков коментира, че когато дадено лекарство е предписано от лекуващия лекар, фармацевтът следва да изпълни това, което е предписано, като в повечето случаи се касае за една опаковка от даденото лекарство.

Все пак той поясни, че от здравното ведомство се правят редовни проверки по въпроса с презапасяването и призова хората да подават сигнали, ако станат свидетели на подобен тип практика.

В заключение Шарков допълни, че в дългосрочен план се очакват законодателни промени, които да овладеят проблема с недостига на медикаменти в страната.

Владимир Василев
742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
жо

2023.01.09 | 11:10

2
А взимането на подкупи от пилитици не е ли ?

2023.01.09 | 10:34

1
Антибиотика не е животоспасяващо лекарство. Лекарите изписват скъпи вносни антибиотици за комисионна, защо държавата се стреми да ги осигурява??

Добави коментар

Водещи новини