Кризата с лекарствата! Ето как се справят хората

  • 08 януари 2023 08:58

  • 1900
  • 1
Кризата с лекарствата! Ето как се справят хората
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Поредица от проверки и репортажи на бТВ показа, че у нас липсват жизненоважни лекарства за хронично болни деца, пациенти с диабет и онкоболни.

В петък здравните власти забраниха износа на 63 животоспасяващи лекарства за период от една седмица. Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев се закани, че ако хванат търговец, който препродава лекарства при остър недостиг на вътрешния пазар, властите ще отнемат лиценза му.

„В няколко групи, в които членувам за деца с астма, постоянно има апел „моля ви, трябва ми един блистер, детето ми е с пристъп“. Общо взето всеки се спасява кой, както може. В България тези лекарства за съжаление нямат заместител и затова се налага да се купуват от Турция“, казва Илияна Пашова – майка на Никола.

„Само в последните 1-2 дни още два антибиотика свършиха. Общо детски и за възрастни липсват 45 антибиотика“, заяви Николай  Костов - предс. на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Който в момента търговец на едро има някъде пулмикорт и вентолин, той съответно може да им реекспортира, да прави каквото иска“, каза гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

„Има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27 европейски държави. Сезирахме ЕМА и ЕК за липсата на медикаменти, проблемът е общоевропейски, много от субстанциите, които се използват в производството, идват от Китай и Индия“, обясни здравният министър Асен Меджидиев.

Здравият министър установи: Недостиг има на много малко медикаменти

Десислава Станева
1900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.08 | 14:42

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини