Инфлация във фармацията: Най-висок ръст в цената при капките за нос и йодните таблетки

  • 09 октомври 2022 08:19

  • 1135
  • 3
Инфлация във фармацията: Най-висок ръст в цената при капките за нос и йодните таблетки
©
Слушай новината Слушай новината

Увеличение се наблюдава при цените на фармацевтичните продукти, като инфлацията не е подминала сектора. Процентното увеличение се движи между 5 и 10%, информира БТВ.

На по-голямата част от лекарствата - 10%, основно за лекарства без лекарско предписание.

Според данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на bTV, продуктите, които през тази година имат най-голямо максимално увеличение и чиято цена е скочила с над 50 на сто, са капките за нос, геловете за обрив, спрейовете за нос, капките за очи и йодните таблетки.

Важно уточнение е, че за тези продукти има наложен таван на цената, който не може да бъде надхвърлян.

Постъпилите заявления за промяна на цена на лекарствени продукти без лекарско предписание за периода януари 2022 г. - август 2022 г. са общо 795 бр. в това число и няколко хомеопатични лекарствени групи. За същия период на 2021 г. са подадени общо 92 бр. заявления за промяна на цена на лекарствен продукт без лекарско предписание.

Направихме проверка какво показват данните за пет от най-търсените и необходими продукти, с които всеки от нас се запасява у дома.

Цената на таблетките за популярен продукт срещу температура се оказва най-ниска в България и приблизително същата в Турция. В Германия тя е почти тройна.

Таблетки за настинка и болки в тялото. На най-добра цена могат да бъдат намерени в Турция. Най-скъпи са отново във Федералната Република.

Лекарство за главоболие - В България то е най-евтино, а ако го закупим от аптека в Берлин - то ще е близо 3 пъти по-скъпо.

Има недостиг на лекарства в България

Сиропът за кашлица се предлага с изненадващо ниска цена в Турция. В Германия и България сметката ни касата ще бъде почти еднаква.

Хапчетата за болки в стомаха са най-евтини отново в Турция.

Равносметката е, че най-евтино излиза купуването на лекарствени продукти от Турция. В Германия, обаче лекарствата са много по-скъпи, а увеличението на цените при тях се движи със същата степен като у нас.

Калина Христова
1135 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.09 | 11:50

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
трета доза

2022.10.09 | 10:18

2
да ви кажа още отсега, че йодните таблетки не помагат, особено на възрастни. ще повръщате, ще ви пада косата и накрая ще умрете и с тях, и без тях.
който е писал тази статия

2022.10.09 | 08:49

1
може да се застреля веднага. официалната инфлация е над 20%

Добави коментар

Водещи новини