Неонатолози: Ако родилката е заразена с COVID-19, първите ваксини на бебето да се отложат

  • 23 април 2021 21:04

  • 15055
  • 0
Неонатолози: Ако родилката е заразена с COVID-19, първите ваксини на бебето да се отложат
© gettyimages

Ако родилката е заразена с COVID-19 - първите задължителни ваксини на новородените да бъдат отложени. Това съветват неонатолози. За бременните - световните препоръки са да се имунизират срещу COVID-19, защото тяхната защита може да помогне и на бебето.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32023

След раждането Любомира Тодорова успява да види дъщеричката си едва за няколко секунди. Още при постъпването в родилното отделение е установено, че майката е с COVID-19.

„Самият факт, че не мога да си я видя, да си я гушна, много ме травмираше. Макар че те ме убеждаваха, че няма вероятност да я заразя, докато я кърмя, от това пак ми беше страх“, заяви Любомира пред БТВ.

Пандемията е увеличила случаите на мъртвородени и смъртността при родилките по света

След PCR, момиченцето се оказва здраво, но ваксините й се отложени с няколко дни. Именно това е правилният подход, когато майката е COVID положителна, казват неонатолози. Препоръките са да се направят два PCR теста на бебето - след 24-тия час и седмица след раждането, а жените получават инструкции какви мерки да спазват у дома, за да не го заразят.

„Общото становище е отлагане на ваксините до втория отрицателен PCR. Освен PCR-ът, много е важно и клиничното състояние на бебето, как се е хранило“, обясни д-р Борислав Дангъров.

През тази болница са минали общо 24 родилки с COVID-19. Нито едно бебе не се е заразило. А според световните препоръки - няма пречка бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19.

„Те трябва да се ваксинират заради тяхното спокойствие, и второ - заради преминаването на антитела към плода. В първите дни бебето е чувствително, и тези антитела са много важни за предпазване на плода, ако живее в такава среда“, каза доц. Петя Андреева акушер-гинеколог.До момента в света над 94 хиляди бременни жени са получили ваксина срещу COVID-19, казва още доц. Андреева.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
15055 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини