Пълномасленото сирене и кашкавал свалят холестерола

  • 05 септември 2018 12:10

  • 1286
  • 0
Пълномасленото сирене и кашкавал свалят холестерола
© Pixabay

Порция от 120 гр пълномаслено сирене или кашкавал дневно намалява т. нар. "лош холестерол", а това е полезно за сърцето и кръвоносните съдове, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на ирландски учени.

Резултатите от изследването на учените от дъблинския Юнивърсити колидж, противоречат на здравните препоръки да се ограничават пълномаслените млечни продукти.

Участниците в изследването, които са получавали порция пълномаслен кашкавал всеки ден шест седмици, имали значително по-ниски стойности на "лошия холестерол" от доброволците с нискомаслени алтернативи.

Пълномасленото сирени и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти, например маслото, заради начина, по който са подредени ключовите съставки като калций и протеинът казеин в неговата матрица.

Ръководителят на екипа д-р Ема Фини не препоръчва всеки ден да ядем по 125 гр кашкавал. Основният извод от изследването е, че подобна порция не е вредна.

"Трябва да спрем да мислим за продуктите като съдържание на мазнини и наситени мазнини, а да гледаме на тях като определена храна" - каза д-р Фини.

Учените не са установили съществени разлики в теглото, нивата на инсулина и кръвната захар на участниците от различните групи.

Екип от университета на Тексас също установи, че наситените мазнини в киселото мляко, сиренето, маслото и млякото не увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания. 

Последвайте канала на

БТА
1286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини