Пенка Георгиева: Още една детска смърт ще разпали гражданска война

През 2019 година станахме свидетели, както на трагедии в здравеопазването ни, като случая с малкия Алекс, така и на медицински постижения, при които бяха спасени човешки животи. Въпреки това се наблюдава спад на доверие към лекарите от страна на пациентите. Много от тях смятат, че болниците са се превърнали в търговски дружества, а лекарите в печалбари. Затова се питаме може ли да се възстанови доверието между лекари и пациенти и болно ли е здравеопазването ни?

За всички тези проблеми от Novini.bg разговаряме с Пенка Георгиева, която е председател на Пациентска организация "Заедно с теб".

Разрушено ли е доверието между пациенти и лекари? Изчезнало ли е милосърдието и състраданието в професията?

В сигналите, които получаваме в пациентска организация „Заедно с теб“ се вижда, една скъсана връзка между пациенти и лекари. За съжаление лекарите са обидени от агресивно отношение на пациенти или от критиките в социалните мрежи, а пациентите нямат достатъчно информация за това, че не всичко се покрива от НЗОК, т.е. има неща, които се доплаща, а пациентите считат, че всичко трябва да е безплатно, след като се осигуряват. Тоест има основен пакет, който се заплаща от Касата, докато има някои допълнителни неща, примерно медицински изделия, лекарства, изследвания, които не се заплащат. Другото което прави впечатление е, че ескалира напрежението във връзка със смъртта на 3-годишното дете преди две седмици. Много родители изведнъж започнаха да се оплакват от лошо отношение от страна на лекарите. Масови са и сигналите от родители на деца с увреждания. Тук не говорим за тези деца, които имат хрема или кашлица и минават през личния лекар и заминават, а говорим за родителите на деца с хронични заболявания. Много ги нагрубяват, много ги обиждат и аз все повече започвам да виждам една правота в родителите. Смятам, че това трябва да се спре.

Д-р Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

Единственото решение, което аз виждам и с опита ми, който имам от много години, занимавайки се със здравеопазване, е това БЛС да направи една среща, да се съберем очи в очи гневните и огорчени родители и гневните и огорчени лекари. Да седнем и да изкажем своята агресия и своята болка едни на други и да се опитаме да намерим един път заедно напред, защото това не може да продължава. Ние сме на дъното в момента като отношения между пациенти и лекари. Ако не дай си Боже умре едно дете днес, това означава гражданска война. Аз съм убедена в това, че ще има саморазправа и от едната и от другата страна.

Това, което прави лошо впечатление във връзка с този смъртен случай е, че педиатрите, които са в публичното пространство, се капсуловаха и станаха агресивни към обществото. Обществото вече не може да търпи неуредици и неглижиране на проблемите, заражда се и агресия. Осъждаме, когато няма добър тон, но критиката е градивна. Ние приемаме, че трябва да има критика, без персонални обиди и груби думи. Но виждаме, че няма разбиране от страна на тези лекари-педиатри.

Има и много добри лекари, държа да подчертая и това, на които ние всекидневно изразяваме своята благодарност и се ползват с нашето доверие. Тоест не всички лекари трябва да бъдат поставяни под един знаменател. Много са състрадателните и много са милосърдните. Аз наблюдавам лекарите в „Пирогов“ колко са внимателни и колко са състрадателни. Родителите, които се оплакват застават с имената си затова, че са затруднявани доста често от определени лекари.

Пациенти: Всекидневие е родителите на деца да се молят на лекарите за преглед

Редно ли е да се събира потребителска такса от децата, както предлагат педиатрите Време ли е държавата да се завърне в здравеопазването?

Хората не са съгласни да плащат потребителска такса от един лев на детето си, защото считат, че достатъчно средства получават общопрактикуващите лекари от НЗОК. Те получават т.нар капитация – това е една сума, която се дава, независимо дали пациентът посещава в кабинета личния си лекар или не. Всеки месец личният лекар получава тази сума.

Нашето контрапредложение към министъра на здравеопазването е да отпадне потребителската такса за всички пациенти. Такова чудо като тази потребителска такса никъде го няма – само в България. Това, което подочух от общопрактикуващи лекари, че било в целия ЕС, но това не е вярно. Аз лично съм проверила в Англия няма, във Франция няма, в Германия няма. Така че страните, в които няма потребителска такса са много повече в ЕС. Някъде може да има единична такса. Ние не сме съгласни, при положение, че сме здравно осигурени и децата са здравно осигурени, да плащаме потребителска такса.

Пенка Георгиева: Безопасен тютюн и безопасно пушене няма

Нова детска болница ще реши ли проблемите в педиатрията? Ще спрат ли родителите да се разкарват от една болница в друга?

Отидохме на дъното на здравеопазването. Напрежението все повече ще ескалира и ако държавата не застане на своите твърди позиции, не се справи с подкрепата на неправителствените организации и медиите за непопулярни мерки, защото те каквото и да се опитват да направят, винаги се явява някой лобист, който се противопоставя. Мисля, че единственият начин е държавата да поеме своята отговорност за своите граждани. Тук визирам и изграждането на национална детска болница, в която забелязваме лобистки интереси, които се опитват да спрат изграждането ѝ, при положение, че това е крайно належащо. Може би 3-годишният Александър нямаше да умре, ако беше приет още от сутринта в лечебно заведение, а не да бъде прехвърлян от болница в болница и да се вземат мерки, защото когато детето е станало много зле, то със сигурност лекарите са положили всички усилия и са се борили за неговия живот, но преди това, то е било прехвърляно от болница в болница, размотавано и това е забавило неговото лечение по всяка вероятност.

Прави ми впечатление за изграждането на националната детска болница, че позицията на Камарата на архитектите и всяка структура по някакъв начин се опитва да извлече дивиденти и част от тези милиони, които ще се отпуснат за изграждането. Аз мисля, че националната детска болница е крайно необходима и в никакъв случай не трябва да се бавим. За мен националната детска болница е организация на детското здравеопазване, защото в момента децата се лутат.

Георгиева даде пример с педиатричната болница в София, която спря да приема спешни пациенти заради липсата на анестизиолози. „Не може това да продължава повече и аз призовавам всички, които имат някакви лобистки интереси с оглед на получаване на хонорари от изграждането на болницата, да се обединят, да си преглътнат малко интересите, да се обединят в името на децата, за да може да се изгради максимално бързо“.

Според твърдението на архитектите сградата може да бъде възстановена, бетонът е остатъчно добър. Има неща, които са увредени от времето, но според архитект Петкана Бакалова се касае за часовникарска работа. Значи могат да се възстановят и може максимално бързо да се построи детската болница. Мястото е добро в двора на Александровска болница, комуникативно е, има други клиники наблизо, ако се наложи да има допълнителни консултации или някаква друга помощ. В момента е дядовата ръкавичка в тази сграда, в която е педиатрията“, подчерта тя.

Пациентска организация: Цари пълен хаос при лечението на деца в чужбина

Нормализира ли се ситуацията, след като Фондът за лечение на деца в чужбина премина към Здравната каса?

Фондът за лечение на деца в чужбина премина на

Те нямаха административен капацитет в сградата. Бяха натрупали заявления и всичко това доведе до смъртта на едно дете – малката Мими, Така че дано тази смърт им е като обеца на ухото и да са си извадили поука от цялата ситуация. Надявам се да се справят вече и да няма повече проблеми с децата. Да, разбирам и се надявам, че няма да бъде ден до пладне и децата с онкологични заболявания ще получават максимално бързо лекарствата си. Има много други проблеми, така че ако администрацията на Касата не работи, а тя няма нужния капацитет, те ще ескалират пак рано или късно. Въпрос на време е и на обществен скандал.

По материала работиха Калина Атанасова и Мая Йорданова

 

Коментари

 1. 2019.12.03 | 06:16

  Много тъп и манипулативен коментар , не можеш да унижаваш лекарите , след като господжата добре знае ,че 4 милиона души в България не плащат никакви здравни осигуровки ,държавата лъже ,че им плаща , до лекарите на първа линия стигат по 1 лев на пациент на месец , а до педиатрите джипита нищо , в същото време разходите и данъци и осигуровки растат и хвърчат ,дори санитарка е вече над 890 лв на месец , как всички си представят ,че няма да плащат осигуровки за децата си , няма да плаща такси и прегледи ,държавата няма да плаща ,ама ще влизат при лекаря ,той ще ги преглежда безплатно от хуманност , ще им поеме разходите ,а те ще го третират като безплатен роб идиот и или ще го набият или ще го нахокат и ще му кажат как да лекува , а след като се усложни пациента ще го обвинят ,порнографията е пълна и е вече много опасно да се практикува медицина тук ,затова както затваря педиатрията ,така затварят и много лекари кабинетите си в страната ,населението да се лекува в интернет ,а в ЕС лекарите са добре дошли и са 20 пъти по платени ,след като местното население се дразни от това ,лекаря да има средства , има и други начини ,емиграция ,а тук който до където стигне ,съдбата лекува и е по силна от всичко .

 2. 2019.12.03 | 01:30

  са децата на България ! Бялата престилка на хуманността прикрива черна безчовечност!Пазете децата си!

 3. 2019.12.02 | 16:35

  Каквото и да са болниците там останаха малко иистински ЧОВЕЦИ!Лекари има но не са човеци Стентове на здрави хора! Колко операции на херния и лъжат че слагат платна!Само прибират парите!Деца починали заради нечовешката лакомия на тъй наречени педиатри!Колко изкуствени стави се слагат без да има нужда?Много!Хиляди случаи на изработени хора отишли за помощ при ненаситната лекарска мафия!Да ме извинят достойните лекари ащото има много такива!

 4. 2019.12.02 | 15:30

  Ако родителите на това болно детенце бяха бутнали в ръката й някой лев,как мислите,щеше ли да го отпрати.Тя научи диагнозата,чак когато му направиха аутопсия.В същата тая болница преди 4 години посред нощ заведоха 5 годишно детенце с висока температура,какво мислите се случи-просрещна ги пиян доктор.За какво говорим?На днешно време лекува парата.А който я няма???!!!!Същото се случи в малък провинциален град.Четири годишно момиченце го препращаха от лекар на лекар и никой не го погледна.Нито един от тези 4 лекари не му обърна внимание.Родителите цяла нощ стояха пред отделението,за го приемат,но то си отиде.Тъжно и жалко.И много,много др.примери.Колко родилки си отидоха.А знаете ли колко много лекари получават месечна заплата от 30 до 90 х.лв.Нормално ли е това Г-н министър на здравеопазването?Същите тези строят частни клиники,а децата ни умират.Как може да има лекари,при които за да влезеш при тях за преглед искат от 700 лв.нагоре.Те богове ли са?Има ли осъден лекар до ден днешен?

 5. 2019.12.02 | 14:58

  Пенка ти па коя си да говориш за гражданска война.Аз те мислех за малко по умна.Ти го направи както гн Станишев.Едно време 4 часа държа реч и накрая когато свърши и гн Бойко Борисо стана и каза.Гн Станишев страхотно изказване направихте как издържяхте толкоз дълго време но нищо не споменахте за България и за Българският народ.Имаше ръкопляскания 15 минути не спряха.И всички аплодираха БОЙКО БОЙКО.И вие гжо Георгиева генерал ли сте та говорите за война .

 6. 2019.12.02 | 14:11

  Не може гж Георгиева само във София дасе направи детска специялна болница.Има и други градове и общини в България.Вие мислите само за Столицата .

 7. 2019.12.02 | 14:09

  Вместо да си посипят главата с пепел и да замълчат, нашите здравни работници (не всички, разбира се, и не редовите, основно ръководните на разни равнища), сипят огън и жупел срещу критиката, или лицемерно и фалшиво хвалят "големите успехи" и "най-широкия достъп до здравеопазване от всички държави в ЕС". И на ум не им идва, че ако бяха се навели да погледнат детенцето два часа по-рано, нямаше да "го убие болестта". Ама ние не пасем трева бе, докторице, просто сте се отнесли небрежно, непредвидливо.
  А "достъпът", г-н председателю, не означава да те пускат да пребягаш след триста увещания в някой кабинет на мистичното джипи, а да те ЛЕКУВАТ, И ДОРИ (фантастика) - ИЗЛЕКУВАТ!!!
  А когато си търсиш ОПЛ (досегашното е напуснало) и си стар, болен и трудно подвижен, посетените те посрещат още на вратата, че не приемат възрастни пациенти (?!) или, че са "педиатри"(?!).
  Но пак вкупом здравната гилдия крещи с пяна на устата, че българинът не се грижи за здравето си?!!!
  Ами то тогава децата на лекарите сами да си строят и измазват жилищата, самообучават, шият дрехите, карат си трамваите, изработват си автомобилите и ги поправят, сеят си пшеницата, копаят си чушките и доматите... Ей на такива разсъждения им викат "нонсенс"

 8. 2019.12.02 | 13:57

  Гжо Георгиева.Уважавам ви след като толкоз разбирате,но защо не предложите на гн Премиера Бойко Борисов една прекрасна нова идеялна переспектива ИДЕЯ.Дасе реши този проблем във здравната система един път за винаги.Този проблем е световен проблем нее само във нашата страна.Всички сме шпецове по мрънкане и правене на забележки.Това нее като да направиш плувен басеин и без да разясняваш на хората за какво служи.Щети бъдем благодарни от цяла България

 9. 2019.12.02 | 11:56

  Ако, чисто теоретично разбира се, всички лекари и медицински сестри прекъснат работния процес за месец, дали уважението към тях ще нарасне или ще се понижи? И как ще реагира т.нар. държава?

  1. 2019.12.02 | 13:43

   Природата не търпи празно постранство. Винаги ще се намерят заместители (не заместници, "заместници" означава същите, но побоядисани...). Контравъпросът ми е: "Ако ... всички лекари и медицински сестри прекъснат работния процес за месец", дали голяма част от тях ще получават същите доходи, както от сегашния адски здравен рекет?
   А държавата няма и да забележи, че един месец няма здравеопазване, защото и сега го няма, и то - постоянно.

  2. 2019.12.02 | 12:38

   Тотално ме изгубихте , Novini bg. Толкова сте неграмотни, че няма накъде. Според ЗЛЗ, болниците са търговски дружества, а не са се превърнали в такива. Много сте зле.

 10. 2019.12.02 | 12:43

  С кво се друса тая женица?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

По-строгите мерки срещу коронавируса, могат ли да предпазят населението у нас?

По-строгите мерки срещу коронавируса, могат ли да предпазят населението у нас?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.