Купуваме нов хеликоптер за спешни случаи през 2020 г.

  • 01 декември 2019 09:02

  • 1442
  • 3
Купуваме нов хеликоптер за спешни случаи през 2020 г.
© Pixabay

След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още следващата година, съобщава Нова телевизия.

Доктор Максим Митев от „Спешна помощ” е готов веднага да смени линейката с хеликоптер. Според него машината би била най-полезна при инциденти с много пострадали като катастрофата в Своге, през миналото лято.

„Тогава би било хубаво да се използва хеликоптер, за да можем да се придвижим по-бързо и по-ефективно към мястото на инцидента. Ще можем да окажем най-ефективно доболнична спешна помощ”, обясни д-р Максим Митев.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

Обучават 7000 души, работещи в областта на спешната помощ

„Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Пари за нова обаче вече са намерени – 20 млн. лева ще дойдат по програмата „Региони в растеж”.

„За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Хеликоптерът ще се отрази прекрасно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко пострадали в трудни условия”, допълва Нешев.

По въздух ще може много по-бързо да се помага и при необходимост от трансплантации. Предвидени са средства за обучение на пилоти, както и медицински екипи. Според лекарите особена разлика в работата няма да има.

„Това оборудване, което ние го използваме в линейките  е абсолютно същото и в хеликоптера. Вече сме научени и запознати как да работим спокойно с тази апаратура. Можем да действаме ефективно”, заявява д-р Митев.

Министър Ананиев дава старт на обученията на персонала от спешната медицинска помощ и спешните отделения по проект ПУЛСС

Заложено е дейността на хеликоптера да е под контрола на здравното министерство. След като бъде купена първата машина ще се търси вариант и за още.

„Разграфяването на държавата трябва така да се направи така, че да се гарантира оказване на помощ във всяка една точка на страната, в рамките на 15 минути”, заключи Емил Нешев.

Калина Христова
1442 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чпоиуъ

2019.12.01 | 11:39

1

На бас че тиквата ще си ходи на футболни мачове с него.

За огромно съжаление

2019.12.01 | 12:51

2

Има ли все още някой наивник,който да повярва на приказките на тези демагози,че хеликоптерът е за обикновените хора?! Щатските им господари наредиха да изсипват още,и още долари в тяхната ненаситна паст.А с вертолета ще си се разкарват за нищо богопомазаните цветита караянчеви и сие,а народът ни ще продължава да измира заради смъртоносната здравна система.

?????

2019.12.01 | 20:27

3

Да няма средства за един хеликоптер който да предвижи едно обгоряло дете от Созопол да София,а за F 99 да има милиарди.Това е необяснимо

Добави коментар

Водещи новини