Обучават 7000 души, работещи в областта на спешната помощ

  • 25 ноември 2019 12:30

  • 251
  • 0
Обучават 7000 души, работещи в областта на спешната помощ
© Булфото

Започва обучение на близо 7 хиляди души, работещи в центровете за спешна медицинска помощ и в спешните приемни отделения на болниците. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави първите медици и ги увери, че имат подкрепата на Министерството на здравеопазването и на правителството.

"Надявам се, каза още той, да ви подкрепя и обществото". Министър Ананиев припомни, че няколко години МЗ предвижда средства за повишаване на заплатите на работещите в спешната помощ и допълни, че възнагражденията им ще пордължат да се увеличават и в следващите две години. Правим всичко, за да остойностим адекватно труда и на работещите в спешните отделения в болниците, добави още той.

Министър Ананиев дава старт на обученията на персонала от спешната медицинска помощ и спешните отделения по проект ПУЛСС

Обученията ще бъдат 5-дневни и ще се работи с най-съвременни и високотехнологични апарати и манекени, каза проф.Николай Габровски, началник на Клиника по неврохирургия към болница "Пирогов". Обучаващите са от "Пирогов", като целта е колегите да се обучат изключително добре, знанията им да се надградят, тъй като те трябва да реагират много бързо, често в неблагоприятни условия, добави лекарят. Програмите са по европейски стандарти. Важно е да се опресняват и стандартизират знанията, но е важно и как да се тренира самообладание и как да не се изпада в паника, каза още проф.Габровски.

Обучението е в рамките на проект "ПУЛСС", финансиран с европейски средства - 7 млн.лв. Министър Ананиев каза още, че по проекта за модернизиране на спешната помощ вече са осигурени 120 нови и оборудвани линейки, а до 2021 год. се очакват и останалите 280 линейки.

Последвайте канала на

Калина Христова
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини