Пулмологът д-р Ангелова: Вейповете може да доведат до тежки вреди за здравето

  • 07 юни 2024 12:45

  • 867
  • 0
Пулмологът д-р Ангелова: Вейповете може да доведат до тежки вреди за здравето
© Freepik

Вейпове с канабис се разпространяват свободно в търговската мрежа у нас, показва проверка на bTV. Те се задържат в организма с дни и могат да бъдат изключително опасни, особено за децата.

Електронните цигари съдържат HHC – производно на основното психоактивно вещество в канабиса. От октомври миналата година то е включено в забранителния списък с вещества, които носят висок риск за общественото здраве. Това го прави нелегално.

Пушенето на вейп може да причини огромни вреди за здравето и нервната система, като се задържа дълго в човешкия организъм.

„Тетрахидроканабинолът е основната психосъставка в канабиса. Докато синтетичното вещество има характеристика на тетрахидроканабинол. Той е липидо-разтворим, свързва се с мазнините в организма и се задържа дълго време. Той може да е открит с дни след употребата му и когато се натрупа въздейства много пагубно на централната и периферната нервна система, тъй като се свързва със CB1 и CB2 рецепторите. Те се намират и в черния дроб, и в щитовидната жлеза“, предупреди пулмологът д-р София Ангелова.

Пулмологът София Ангелова: Ако спрете да пушите на 40 години, ще добавите 9 години към живота си, ако спрете на 60 - само 3

„Има специфични тестове, с които може да се докаже в кръвта, урината и косата. Оказва се, че в косъма може да се задържи 90 дни. Ако дете използва такъв вейп, то няма да бъде адекватно, то ще бъде с нарушена концентрация и внимание, с ниско кръвно налягане, може да стигне и до колапс“, допълва д-р София Ангелова.

По думите ѝ хората, които употребяват това вещество имат нарушена концентрация и координация. Кръвното им налягане пада, разширяват се артериолите, а очите се зачервяват.

„Такива хора, ако седнат на волана, стават опасни за движението по пътищата. Задържайки се в организма, то влияе на имунната система, потиска клетките, които защитават от инфекции и може да доведе до развитие на тежки инфекции, включително и гной“, алармира пулмологът.

Консумацията на вейпове с тетрахидроканабинол е особено опасна за подрастващите, при които организмът все още се развива, и може да доведе до тежки последици. Изключително висок е рискът от ранно развитие на сърдечно-съдово заболяване. 

По думите на д-р Ангелова не по-малко вредни са вейпове с различни аромати. Проучване на Бостанския медицински университет доказва, че в тях се съдържат 9 химикала, сред които и пестициди.

Въпреки че веществото е включено в забранителния списък, се оказва че онлайн можем много лесно да се сдобием с него. Наш екип успя да го получи само за няколко часа, доставено с една от големите куриерски фирми.

От МВР отговориха за bTV, че сайтовете за разпространение на различни стоки, вещества и продукти са регистрирани не само в България и че сигнал трябва да се подаде към отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП. Ако се установи престъпна дейност, се пристъпва към ограничаване или премахване на съдържанието.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини