Канадската вейпинг асоциация: Животът на близо 7 млн. пушачи може да бъде спасен

  • 08 юли 2021 11:44

  • 8770
  • 2
Канадската вейпинг асоциация: Животът на близо 7 млн. пушачи може да бъде спасен
© Getty Images (архив)

Наистина ли електронните цигари са по-малко вредни от традиционното пушене?

Всичко по темата:
Електронни цигари 28

Могат ли да бъдат спасени човешки животи, като се премахне цигарения дим?

Ефективен ли е вейпингът за отказ от тютюнопушенето?

Канадската вейпинг асоциация поставя отново на дневен ред дебата за ефективността на вейпинга за отказ на пушенето като цитира американски учени, които в последното си проучване очертават в дългосрочен план намаляването на вредата за пушачите, които преминават на електронни цигари.

Проучването, ръководено от д-р Дейвид Леви от Медицинския център на Университета в Джорджтаун, представя два сценария, които могат да се случат за период от 10 години, ако пушачите преминат на електронни цигари.

Оптимистичен сценарий - ако до 10 години процентът на пушачите спадне до 5%, а останалите преминат на вейпинг устройства

6,6 милиона смъртни случаи могат да бъдат избегнати и 87,6 милиона години живот могат да бъдат спасени.

Песимистичен сценарий - ако до 10 години процентът на пушачите спадне до 10% , а останалите преминат на вейпинг

Дори и в най-лошия случай изследователите прогнозират, че ще бъдат избегнати 1,6 милиона смъртни случаи и ще има 20,8 милиона спасени години живот.

"Това проучване е чудесно напомняне, че когато вейпинг индустрията описва електронните цигари като животоспасяващи, това не е преувеличено. Когато се забраняват вкусовете или се въведе прекомерно данъчно облагане въз основа на грешни проучвания или погрешно представени данни, общественото здраве претърпява голяма вреда", казва Дарил Темпест, изпълнителен директор на Канадската вейпинг асоциация.

Международната организация цитира и доклад, изготвен от Cochrane, глобална мрежа от независими изследователи, в които са обобщени 50 от най-добрите проучвания за ефикасността на вейпинга. Данните сочат, че вейпингът е 70% по-ефективен от всяка друга никотино-заместваща терапия.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
8770 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.08 | 13:16

2
Вашата мама "УСЛУЖЛИВА "...

2021.07.08 | 12:33

1
Платен репортаж. Пълни измишльотини...

Добави коментар

Водещи новини