Забраняват еднократните вейпове на Острова

  • 29 януари 2024 11:59

  • 810
  • 1
Забраняват еднократните вейпове на Острова
© Novini.bg/ Canva

В Обединеното кралство вейповете за еднократна употреба ще бъдат забранени като част от плановете на правителството за справяне с нарастващия брой млади хора, които ги използват.

Правителството ще въведе също мерки за предотвратяване на продажбата на вейпове на деца и следене на продажбите на непълнолетни, предаде БНР. 

Данни от благотворителната организация "Действие за пушенето и здравето", цитирани от Би Би Си, сочат, че 7,6% от 11 до 17-годишните пушат вейпове редовно или от време на време, спрямо 4,1% през 2020 година.

Нова дрога сред българските тийнейджъри, купува се лесно, тестове не я засичат

Очаква се премиерът Риши Сунак да обяви забраната и да обясни плановете по време на посещение в училище днес. Вече е незаконно да се продава вейп на лице под 18 години, но правителството каза, че вейповете за еднократна употреба, често продавани в по-малки, по-цветни опаковки от тези за многократно пълнене, са "ключов двигател зад тревожното нарастване на потреблението сред младите хора".

Министърът на здравеопазването Виктория Аткинс каза пред Би Би Си, че е убедена, че новият законопроект ще мине в парламента до общите избори, които се очаква да бъдат тази година, и ще влезе в сила в началото на 2025 година.

Миналата година правителството оповести забрана за продажба на цигари на всеки, роден след 1 януари 2009 година, като част от опита за създаване на "поколение без цигарен дим".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
810 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.29 | 12:10

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини