Д-р Трифон Вълков за novini.bg: Нито ваксинираните, нито боледувалите от коклюш, изграждат траен имунитет

  • 24 април 2024 12:32

  • 2617
  • 0
Д-р Трифон Вълков за novini.bg: Нито ваксинираните, нито боледувалите от коклюш, изграждат траен имунитет
© нова тв

Д-р Трифон Вълков е лекар, специалист по инфекциозни болести, който работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област и главен асистент, преподава в Медицинския университет.

- Д-р Вълков, имате ли обяснение откъде и защо точно сега се върна позабравената в годините назад зараза от коклюш?

- Повечето лекари, които се занимават с инфекциозни болести, не се учудват и не биха казали, че тази зараза сега се е появила изведнъж. От близо 2 години назад в докладите на СЗО в отделни региони на света има постепенно покачване на броя на инфектираните с коклюш. Например такива данни сочат докладите от Африка, от Централна и от Югоизточна Азия. Близки до нас страни като Хърватия, Словения, Словакия, Англия също в края на м.г. отчетоха ръст на заболелите от коклюш. Назад във времето прави впечатление, че до „ерата на Ковид 19”, циклично в отделни страни нараства броя на заразени с тази болест.

- Конкретно у нас защо точно сега?

- По няколко причини, трудно е засега да се отличи една конкретна и ясна.

Първо, има изоставане в имунизационното покритие срещу коклюш. Но тук трябва ясно да кажем, че

все пак нашата държава е на едно от първите места по брой ваксинирани срещу тази болест.

Второ, самата ваксина не обуславя траен имунитет, а само до 3-5 години след поставянето й. Коклюшът е микроорганизъм, чийто единствен резервоар в природата е човекът.

Трето, самият микроорганизъм, изложен на различни външни условия, претърпява изменения в морфологичните характеристики, които дават възможност на конкретния причинител да е по-заразен и вирулентен. Това се влияе от външни условия. Комбинацията от тези изброени фактори, са в основата на разпространението  на коклюша периодично във времето.

Сн. pixabay

- Каква да е профилактиката при децата, и при възрастните във всяко семейство, как да се предпазват?

- Както вече споменах по-напред, ние, човеците, носим в себе си тази зараза. Основният резервоар са младите хора. Те са ваксинирани, но е известно, че последната ваксинация срещу коклюша са на 12-годишна възраст. След това нямаме защита срещу него, а имунитетът ни трае, както също отбелязах, до 3-5 години. Това е задължителна ваксина. Но бебетата до 2 месеца нямат никаква защита, ако майката не е скоро имунизирана. Препоръчва се към края на бременността , майките да се ваксинират, за да образуват антитела, които могат да предадат на плода и така в първите няколко седмици след раждането детето да има предадени чрез плацентата антитела.

При възрастните няма риск, ако се заразят, да боледуват тежко. Но могат да са безсимптомен източник на тази инфекция. Затова хора, които са били в тесен контакт със заразени от коклюш, е добре да приемат поне 7 дни антибиотик от групата на макролидите. Това цели не толкова да ги предпази да се разболеят, а да се елиминира възможността те да могат да заразяват.

- Нужни ли са ограничителни мерки за учениците и работещите?

- Има си ясно разписани норми, които епидемиолозите стриктно следят и прилагат. Към момента мисля, че сме в пред епидемична обстановка. Ако се преминат съответните промили на заболеваемост, тогава вече ще се действа по установения ред.

При коклюша трябва да се знае, че при контакт между 10 души, ако 1 е заразен, то той ще предаде болестта на други 9.

- Може ли човек сам да определи, че е болен от коклюш, а не от грип или други респираторни зарази?

- Коклюшът е типичен пример за стадийно протичащо заболяване. Има три ясно изразени стадия,  като първият е катарален и включва грипоподобни прояви, които са неразличими с тези при настинките. Но при коклюша няма температура. Този етап продължава близо 10 дни, а после се влиза във втория стадий – конвулсивен. При него кашлицата е на пристъпи, особено активни през нощта и съпроводено с шумно издишане - неслучайно народът е нарекъл това заболяване магарешка кашлица. Нерядко при децата такива спазми завършват с повръщане. Този период продължава от 3 до 6 седмици. Последен е възстановителният стадий, при който кашлицата понамалява, но може да продължи до 10 седмици.

- Изгражда ли се имунитет след боледуване и може ли човек да е спокоен, че, ако веднъж премине през тази болест, тя няма да се повтори?

- Нито ваксинираните, нито боледувалите от коклюш, изграждат траен имунитет. И в едните, и в другите случаи имунитет имат от 3-5 години. Като трябва да се знае, че това правило е валидно само за онези, които имат направени минимум 3 имунизационни курса.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2617 0

Свързани новини

Водещи новини