Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

  • 23 април 2024 17:09

  • 2188
  • 6
Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша
© Булфото, архив

Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза за "Фокус" проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като във връзка с разпространението на коклюш в страната. Експертът подчерта, че решението за ваксиниране на бебета месец и половина след раждане, вместо след 2 месеца, както беше до момента, не е от съществено значение.

По думите му е много важно бъдещите майки да се ваксинират три месеца преди раждане, а още по-добре, ако при планирана бременност, го направят преди зачеване.

"Имунизационното покритие в нашата страна е сравнително добро, но някои чиновници не си свършиха работата последните 2 години. Личните лекари не подканяха активно родителите за ваксиниране. Не се говореше, че трябва много да се внимава с новородените и че майките преди да забременеят трябва да се ваксинират. Това са причините в момента да има разпространение на заболяването", каза експертът.

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш у нас и има ли достатъчно ваксини стана ясно по време на здравната комисия в НС

Проф. Кантарджиев призова семействата, които очакват бебета, да се ваксинират, включително и бабите, и дядовците, ако са в контакт с бебето. Според експерта е добре първите 40 дни след раждане бебето да е само с майката.

Рискови групи са и възрастни хора с хронични заболявания, подчерта още професорът.

Доц. Атанас Мангъров: Антибиотиците не помагат при коклюш

"Най-горещо съветвам тези, които очакват в семейството новородено, както и баби и дядовци, които ще помагат за отглеждането да се ваксинират. Възрастни, които имат съпътстващи заболявания, също могат да се ваксинират. Ваксината е с ниско антигенно съдържание. Тя помага на възрастните, които са ваксинирани преди години, да си изградят траен и качествен имунитет“, каза проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като.

Експертът обясни, че дъждовното време ще стопира бързото разпространение на коклюша. Според него е добре през следващите две седмици пропуснатите деца да бъдат ваксинирани, защото при сухо и топло време заболяването се разпространява много бързо и лесно.

Епидемия против коклюш ще бъде обявявана само в отделни райони, уточни министър Галя Кондева след края на изслушването в Здравната комисия във връзка със случаите на коклюш.

Попитана дали столицата се намира в предепидемична обстановка, тя отговори отрицателно. 

Критериите за провеждането на тестове за коклюш са следните: "Деца до 5-годишна възраст, наличие на епидемична обстановка в района, в който постъпва пробата, регистриран първи случай в населено място в дадена област, заболели деца с тежко протичане, заболели от регистриран епидемоичен взрива, организиран детски или ученически колектив". 

"В момента работим, отпуснати са вече средства, за да осигурим изследвания и в други части от страната. Като изследванията ще се правят в универститетските болници", допълни тя. 

По думите ѝ тестове ще могат да се извършват и в другите области в страната. "Предполагам, че от началото на другата седмица организацията вече ще може да работи, тъй като в момента се закупуват тестовете, изпращат се, осигуряват се средствата", каза Кондева. 

Ако лекарят прецени, че няма необходимост да се потвърди диагнозата, но родителите желаят все пак да я проверят, това може да се случи в частните лаборатории. На въпрос дали има проблем с тестовете, тя каза, че такива в момента няма.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2188 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.04.23 | 22:01

6
Ех, как не ги обесихме тия!
СТЕЛАПА

2024.04.23 | 17:49

5
ТЕ.ЦУРКИ
Semester.jsi.no.do.prdele

2024.04.23 | 17:47

4
BUZERANTI.EDNI
ВСЮ.БОЛЕЛО

2024.04.23 | 17:41

3
ПРИШЛО.ОТ.НОВО.СЕЛО

2024.04.23 | 17:34

2
Все по-ваксинирани = все по-болни и все по-ялови
НА САп УуУННн

2024.04.23 | 17:13

1
sha u beme na AGENT SAVA 4aavetatat e ba nii groznii siganskii.... ZIGGG HAILLl

Добави коментар

Водещи новини