Доц. Атанас Мангъров: Антибиотиците не помагат при коклюш

  • 22 април 2024 17:36

  • 22956
  • 8
Доц. Атанас Мангъров: Антибиотиците не помагат при коклюш
© Кадър: БТВ

Коклюшът е нещо, което се очакваше и се е случвало и на други места по света. В САЩ има много високо ваксинално покритие, въпреки това през 2012-2013 имат епидемия от коклюш. При нас се наблюдава същото. Това заяви началникът на Детската болница по инфекциозни болести доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Основната клетъчна ваксина има един дефект. През 2014 г. се установи, че ваксината не създава колективен имунитет. Тоест децата не се разболяват, но разпространяват заболяването“, подчерта той.

„Има друга ваксина, която е с активна съставка от заболяването, има странични ефекти. Тя даваше добър ефект и не позволяваше на ваксинираните да се разболяват и разпространяват инфекцията. Тези безклетъчни ваксини има по-малки странични действия, но продължителността на защитата е по-малка (4-5 години), обясни инфекционистът.

Проф. Кантарджиев даде ценен съвет срещу коклюш

„Вчера сме приели десетина деца с коклюш. Освен кашлицата няма други симптоми, но тя е много тежка. За да бъде прието дете в болница то трябва да се задушава. Ако не говорим за такова състояние, болните могат да си кашлят вкъщи. Антибиотичното лечение при коклюш нито намалява кашлицата, нито продължителността на заболяването. Важно е този с коклюш да не излиза, за да разпространява заболяването“, обясни доц. Мангъров.

Той подчерта колко е важно новородените да се пазят от контакти с други хора и даде съвет бременните да се ваксинират, за да предпазят и бебетата си. Бебетата да се пазят от контакти. бебетата трябва да се ваксинират колкото се може по-рано, за да се защитят, призова лекарят.

На въпрос има ли лекарства, които помагат при коклюш, доц. Мангъров заяви: „Всичко е за успокоение на майки“. Обстановката е предепидемична, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22956 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
студент

2024.04.22 | 21:06

4
какво лечение, ако не антиобитик при бактерий бе олигофренен доценте?!
до долния болшевишки из.род

2024.04.23 | 21:04

8
Ей неграмотен русосифи.листик, заради такива като те.бе и престъпника Мангъров ще умрат много деца. Коклюша се причинява от бактерията Bordetella pertussis и протича при новоредените с 50% летално, т.е смъртоносно гнусен болшевишки ИЗРОДЕ! Само антибиотици като Erythromycin, Azithromycin или Clarithromycin могат да погнат и прдепазят от тежко протичане!

2024.04.23 | 12:07

6
бактериЙ имаш в празната кратуна!
БАСИ и държавата

2024.04.22 | 20:24

3
тоя рашистки из.род, който твърдеше, че КОВИД е като настинка е началник на детска инфекциозна болница?!!!! Боже, Боже, Боже опази! ГОСПОД да пази децата на Българите! другарю партиен шаман, русофиliстик болен, товарищ мангасаров, точно коклюш или на латински pertussis се лекува с антибиотиците Erythromycin, Azithromycin or Clarithromycin в продължение на 14 дена. Родители, ходете при лекари завършили МЕДИЦИНА, а не болшевишка пропаганда, ако искате децата ви да оздравеят! Този изрод е за проку.ратурата и затвор!

2024.04.23 | 12:07

7
ходи при годжи и кунчо вълчо, те ще оправят!

2024.04.22 | 22:50

5
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

2024.04.22 | 18:04

1
мангъра също не помага при коклюш

2024.04.22 | 18:55

2
Лапай го ибана ШУШУМИГО

Добави коментар

Водещи новини