Тропическа треска и у нас!

  • 18 април 2024 10:08

  • 437
  • 0
Тропическа треска и у нас!
© pixabay

Трети случай на тропическа треска е регистриран у нас, сочи статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Става въпрос за вируса Денга. Инфекцията е известна като „трошащата кости треска“ заради силните болки, които предизвиква в ставите и мускулите. Повечето болни обаче имат леки симптоми.

В България става въпрос за така наречените вносни случаи, при които хора, пътували в чужбина, се разболяват от инфекцията. Към момента за щастие няма заразен човек на наша територия. Причината за регистрирането на все повече болни у нас е фактът, че в световен мащаб заболяването се разпространява с все по-голяма сила, обясниха пред „Телеграф“ специалисти.

Преносител на заразата е вид комар, който се среща и в България. Наскоро професор Тодор Кантарджиев предупреди, че има риск от внос на тропически инфекции, в това число Денга и Чикунгуня.

„Ако бъде допусната вносна Денга у нас в периода, когато имаме много тигрови комари, ще имаме и така наречените нашенски случаи, т.е. болестта може да започне да се разпространява и у нас. Това може да се случи, ако не се вземат мерки. Всички, които се връщат от чужбина и имат температура и треска, трябва да бъдат изследвани и изолирани. Не бива да намалява бдителността за малария и за другите тропически трески“, предупреди още той.

Засякоха тропическа болест у нас

През отминалата година са докладвани общо 105 местни случая на заразяване в Европа - 66 в Италия, 36 във Франция, и 3 в Испания. Най-сериозно е положението в Бразилия, Аржентина и Парагвай. Наскоро Министерството на външните работи на Република България препоръча на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се случай на болестта Денга в Аржентина и по-специално в района около Буенос Айрес. 32-ма души са починали от болестта там само от началото на годината, което е най-високият брой за всички регистрирани епидемии в страната.

Още миналата година СЗО предупреди, че треската Денга представлява пандемична заплаха и е най-бързо разпространяващото се заболяване, пренасяно от комари, в света. Съществуват ваксини и специално отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за борба с Денга. Няма обаче специфично лечение за заболелите от вируса.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини