Засякоха тропическа болест у нас

  • 02 февруари 2024 09:43

  • 11680
  • 4
Засякоха тропическа болест у нас
© Pixabay

Пациент с тропическата болест Денга е хоспитализиран у нас. Инфекцията е известна като „трошащата кости“ треска заради силните болки, които причинява по ставите и мускулите. „Това не е местен случай на заразяване, а става въпрос за човек, който е инфектиран в чужбина“, уточни пред вестник „Телеграф“ шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тропическата болест Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Инфекцията се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus.

В Европа, както и в България, е разпространен комарът от вида Aedes albopictus. Това прави възможно разпространението на инфекцията у нас при наличие на болни лица, обясняват специалистите. Клинично вирусната инфекция Денга протича с температура и много силни, продължителни болки в мускулите, заради което си печели прозвището „трошащата кости“ треска. Пациентите имат главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене. Първият регистриран случай на Денга у нас е от 2016 година. Тогава чуждестранен гражданин, заразил се зад граница, беше хоспитализиран у нас. Заболяването беше потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

Според експертите на СЗО регистрираните случаи на треската Денга в световен мащаб са се увеличили десетократно през последните 20 години. Причината за това са климатичните промени и все по-широкото разпространение на комарите, пренасящи вируса. През последните години у нас се засича и друга необичайна за нашите географски ширини болест - Западнонилска треска. Тя също се пренася от заразени комари. При повечето хора инфекцията протича леко, но понякога може да бъде засегната централната нервна система.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
11680 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 11:01

4
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­­и­­ ­­­м­­о­м­и­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­­и­ ­о­­­ч­­­а­к­­­в­­а­­т ­-­­­ X­1­­8­­.­­­F­­­U­N
Alèx

2024.02.03 | 07:54

3
Някоя българка, дето се е аргасвала с ПАТЛАЦИТЕ, не е взела предпазни ме рки! Може и грозната Нейнски да е? Тя дълго време се подвизаваше из Африката, в опит да я забележи някой гаубичар!

2024.02.02 | 10:21

2
"Причината за това са климатичните промени" хахахаха тотални идиоти

2024.02.02 | 09:51

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини