Чакат ни облаци от комари през лятото!

  • 09 април 2024 12:28

  • 618
  • 2
Чакат ни облаци от комари през лятото!
© pixabay

Облаци от комари ни чакат през лятото. За това предупреди бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, пише Телеграф.

Причината - не са вземат адекватни мерки срещу крилатите нашественици.

„Не се ли изтребят сега, в момента, като се третират водоемите, през лятото ще имаме облаци от комари. За целта във водоемите се хвърля един препарат, който съдържа бактерии. Когато се хвърли, този препарат запушва дихателната и храносмилателната система на ларвата на комара, докато е във водоема. Загинат ли ларвите, няма да има облаци комари и те ще са чувствително по-малко. Не се ли третират водоемите, ще имаме много комари през лятото. Обществото отново ще бъде лъгано с пръскане с хеликоптери по градинките, което има много слаб ефект с максимум 3 дни“, отбелязва специалистът.  

Друга опасност със затопляне на времето са кърлежите. Над 30 души от началото на годината са заболели от инфекции, предавани от кръвосмучещи паразити, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Контрера, ВМРО: В София има епидемия от кърлежи

Става въпрос за лаймска болест и други болести, които се пренасят от кърлежи. 

Не пускайте децата в храстите, защото там има много паразити, съветват специалистите.

„Навикът на майките при раззеленяване да пускат децата си в храстите е много вреден. Така от главата на едно дете бяха свалени повече от 90 нимфи на кърлежи. Опасно също е и щъкането на малчуганите не по алеите, а в тревните площи. Където има гъста, неокосена растителност, особено бръшляни, там има много кърлежи. Влажно ли е, има ли кърлежи, не трябва да се ходи по тревата. Децата и възрастните винаги трябва да се преглеждат, след като са били сред природата. Ако се види кърлеж, той се маха. Колкото по-кратко време седи впит, толкова по-нисък е рискът от заразяване“, казва още специалистът.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
618 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:51

2
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­и­­ ­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­т­­а­ ­в­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­в­­а­т ­-­ X­­­1­­8­­.­­F­­­U­N

2024.04.09 | 15:30

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини