Първи случай у нас на сериозна тропическа болест

  • 05 октомври 2016 12:45

  • 3345
  • 0
Първи случай у нас на сериозна тропическа болест
© Булфото Архив

Първият случай на вирусната инфекция денга, предавана чрез комари, е диагностициран у нас преди дни, съобщи "24 часа". проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология, потвърди новината.

Става дума за чуждестранен гражданин, заразен в чужбина и потърсил медицинска помощ у нас. Той бил хоспитализиран в Инфекциозна болница в София, откъдето са изпратени и пробите за изследване. Мъжът вече е напуснал страната. Заболяването е потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони, обясняват от НЦЗПБ. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари от вида Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на комарите Aedes albopictus, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни лица.

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини