Повишена заболеваемост от скарлатина има в област Разград

  • 25 март 2024 16:24

  • 2279
  • 1
Повишена заболеваемост от скарлатина има в област Разград
© pixabay

В област Разград се наблюдава повишена заболеваемост от скарлатина, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в лудогорския град.

От началото на годината до 24 март са регистрирани 84 случая на заболели. Най-много - 60 болни, има при децата от пет до деветгодишна възраст. Заболелите от една до четири години са 16, а броят на болните деца от 10 до 14-годишна възраст са осем. Регистрираните случаи са от 24 населени места на седемте общини в областта. Един от заболелите е лекуван стационарно, а останалите 83 болни деца са лекувани в дома, за период от 10 дни. Няма съобщени случаи на тежка форма, както и на такива с усложнения, посочват от здравното ведомство.

От там добавят, че скарлатината протича с температура, обща интоксикация, ангина и дребен обрив по кожата. Инкубационният период е от един до 10 дни.

Ангел Кунчев: Морбили е най-голямото притеснение

Анализът на Регионалната здравна инспекция в Разград за инфекциозните заболявания през 2023 г. показва, че регистрираните за цялата година болни от скарлатина в областта са 75, каза за БТА директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Разград д-р Рени Кирякова. Според изнесената информация заболеваемостта през миналата година е три пъти по-висока от средната за областта през последните пет години и значително по-ниска от средното ниво за страната за м.г. За сравнение няма регистрирани случаи на скарлатина за 2022 г. 

Според здравните експерти причините за високата заболеваемост в учебните и детски заведения са свързани освен с възрастовото предразположение, със струпване на големи контингенти в колективите, както и с влиянието на някои социални фактори в организацията на обслужването на децата, формиране на сборни групи и паралелки, клубове и извънкласни форми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:33

1
❤️ Г­­о­­­р­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­м­и­­­ч­е­т­а­ ­­­в­и­­­ ­­о­­­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­­­-­ X­­­1­­8­.­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини