Бум на варицела и скарлатина в Монтанско

  • 25 ноември 2023 12:31

  • 1009
  • 1
Бум на варицела и скарлатина в Монтанско
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бум на варицела и скарлатина при децата в Монтанско. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция.

Като майка на три деца, две от които посещават детска градина, Наталия следи има ли шарка в групите и състоянието на нейните момчета. „Чувала съм, че скарлатината е малко по-притеснителна, защото е вирусно заболяване и може да има по-неприятни симптоми. Варицелата, доколкото знам, е безобидна шарка. Ако и двете се лекуват адекватно, няма да доведат до усложнения”, казва тя.

Радка Аргирова: Пада ваксиналното покритие за морбили

В детска градина „Незабравка” в Монтана три групи са били под карантина, а осем деца са заболели от скарлатина. „Първо отделяме групата, за да няма контакт с другите. В групата се повишава дезинфекцията. Следим дали при контактните лица има промяна в здравословното състояние”, посочи медицинската сестра в детското заведение.

Тя разказва, че заболяването протича различно при децата. Най-често започва с много висока температура. „Зачервено гърло и обложен език. Трябва да има обривчета по тялото, но някои деца дори нямат обриви, а имат само обложен език и зачервено гърло. След като направят изследване, тогава се установява, че детето е заболяло от скарлатина”, обясни медицинската сестра.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1009 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.25 | 13:57

1
при дивите комундрели винаги простотия

Добави коментар

Водещи новини