Пик на варицела и скарлатина отчитат здравните власти в Ямбол

  • 11 януари 2024 10:44

  • 664
  • 1
Пик на варицела и скарлатина отчитат здравните власти в Ямбол
© Pixabay

Пик на варицела и скарлатина отчитат здравните власти в Ямбол. Случаите са концентрирани основно в областния град, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Само от началото на тази година случаите на варицела са 131, а през предходния месец са регистрирани 247 заболели. През декември 2022 година са били само 20 случая.

„За варицелата от няколко години има ваксина, която е препоръчителна, но наблюдаваме много слаб интерес към нея. Има я в аптечната мрежа, всеки родител, който желае, може да се обърне към личния лекар и да имунизира детето си“, каза д-р Калчева.

Ръст на случаите на болни от варицела в Силистренско

За десет дни от началото на тази година са регистрирани и десет случая на скарлатина в Ямбол. Заболелите от инфекцията през декември са 39, докато в последния месец на 2022 г. броят им е бил 25.

След преболедуване на варицела се създава траен имунитет, а при скарлатината са възможни повторни заболявания, припомни директорът на здравната инспекция. Обичайно, заболелите от двете инфекции са предимно деца.

„Това са инфекции, при които има цикличност. На две-три-четири години се наблюдава увеличаване на заболяемостта, когато се натрупа достатъчно неимунизиран и непреболедувал контингент“, посочи още д-р Калчева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 14:03

1
Хора, пробвахте ли новата виaгpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини