Морбили в Европа: СЗО призовава за "спешни" ваксинации

  • 23 януари 2024 16:05

  • 938
  • 1
Морбили в Европа: СЗО призовава за "спешни" ваксинации
© Novini.bg/ Canva

В Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили през първите 10 месеца на 2023 г. в сравнение с предходната година, предупреди европейският офис на Световната здравна организация във вторник, като призова страните да приложат "спешни" ваксинационни кампании, пише "Политико".

СЗО заяви, че намаляващите нива на ваксинация са виновни за възраждането на изключително инфекциозния вирус, който причинява треска, кашлица, обрив и в редки случаи пневмония, възпаление на мозъка и смърт.

Европейският регион на СЗО регистрира повече от 30 000 случая на морбили между януари и октомври 2023 г. Това се сравнява с 941 случая през цялата 2022 г. Случаите зачестиха през последните месеци и се очаква тенденцията да продължи, освен ако не бъдат взети незабавни мерки, Кой каза.

"Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространение. От жизненоважно значение е всички страни да са подготвени за бързо откриване и своевременна реакция на огнища на морбили, което може да застраши напредъка към елиминирането на морбили", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Според СЗО пандемията от Covid-19 е попречила на рутинната имунизация на деца в годините между 2020 г. и 2022 г. Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили през периода. СЗО съобщи, че са регистрирани случаи в страни, където морбили официално е обявено за елиминирано като ендемично заболяване.

Инфекционист: Доживотен имунитет към морбили няма

Миналата седмица Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) обяви тревога заради скока на случаите на морбили в цялата страна. Националната здравна служба на страната започна голяма кампания за наваксване на ваксинациите в понеделник.

Последвайте канала на

Калина Христова
938 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.23 | 18:06

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини