Ръст на случаите на болни от варицела в Силистренско

  • 10 януари 2024 14:11

  • 670
  • 1
Ръст на случаите на болни от варицела в Силистренско
© Novini.bg/ Canva

Ръст на случаите на болни от варицела през последната година отчитат в Силистренско. Това съобщи за БТА директорът на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Теодора Начева.

По думите ѝ за цялата минала година са били регистрирани 491 случая на заболяването, основно при деца във възрастта 5-6 и 10-12 години. Най-засегнати от заразата са били детските градини и училищата в община Силистра. В края на миналата и началото на тази година се наблюдава ръст на заболелите в общините Тутракан и Главиница. Само за първите дни на януари в областта има 35 регистрирани случаи, като от тях 27 са от двете общини.

Ръст на болните от варицела от началото на януари

В този подем на варицелата няма нищо необичайно. Срещу тази инфекция вече има ваксина, но, тъй като тя е платена и по желание, много рядко родителите имунизират децата си, обясни д-р Начева. По тази причина варицелата запазва характера си на заболяване със социална ендемичност. В есенно-зимния сезон, когато децата се събират и са в близък контакт, тя започва своето развитие. В рамките на пет-шест години се наблюдават малки подеми на заразата, а големите се наблюдават през 10-12 години. Това се потвърждава и от наблюденията в нашата област“, посочи Начева.

Тя допълни, че предстои да бъдат обобщени данните за имунизацията срещу морбили в Силистренско. Това се налага заради подема на заболяването в съседна Румъния, където през декември обявиха епидемия от морбили.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
670 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мишо

2024.01.10 | 14:39

1
Светла има постоянна варицела на задната врата , от две седмици от там излизат балони от хемороидин

Добави коментар

Водещи новини