Изследване установи по-висока смъртност при хората, които се страхуват от сериозни заболявания

  • 14 декември 2023 22:33

  • 33057
  • 3
Изследване установи по-висока смъртност при хората, които се страхуват от сериозни заболявания
© pixabay

Шведско изследване разкрива парадокс, свързан с хората, диагностицирани с прекомерен страх от сериозни заболявания - при тях е наблюдавана тенденция да умират по-рано от тези, които не са свръхнаблюдателни по отношение на здравословните проблеми, съобщава БТА. 

Хипохондрията, наричана днес болестно тревожно разстройство, е рядко заболяване със симптоми, които надхвърлят обикновените притеснения за здравето. Хората, страдащи от това разстройство, не са в състояние да се отърсят от страховете си въпреки нормалните медицински прегледи и лабораторни изследвания. Някои от тях често сменят лекарите си. Други избягват медицинска помощ. 

"Много от нас са леки хипохондрици. Има обаче и хора в другата крайност, които живеят в постоянно състояние на тревога, страдание и размишления, мислейки, че имат сериозно заболяване", казва д-р Джонатан Алпърт от Медицинския център "Монтефиоре" в Ню Йорк. 

Проф. Георгиева: Средната продължителност на живота на българите може да стане 90 години

"Тези хора страдат и е важно да това да се приеме сериозно и да бъдат лекувани", допълва специалистът, който не е участвал в изследването. 

Лечението може да включва когнитивно-поведенческа терапия, техники за релаксация, обучение, а понякога и антидепресанти.

Авторите на настоящото изследване са установили, че при хората с тази диагноза се наблюдава повишен риск от смърт както от естествени, така и от неестествени причини, особено от самоубийство. Отчасти разликата може да се обясни с хроничния стрес и неговото въздействие върху организма.

Изследването, публикувано в изданието "Психиатрия" на Американската медицинска асоциация, адресира "явна празнина в литературата", казва неговият ръководител Дейвид Матекс-Колс от Института "Каролинска" в Швеция. 

"Имахме късмет, тъй като шведската система за класификация на болестите има отделен код за хипохондрия, позволяващ анализ на данни за хиляди хора над 24 години в периода 1997-2020 г.", допълва Матекс-Колс. 

По-стари изследвания предполагат, че рискът от самоубийство може да е по-нисък при хората с това заболяване." Нашето предположение обаче, основано на клиничния опит, беше, че това е погрешно", казва още ръководителят на новото изследване, което установява, че рискът от смърт от самоубийство е четири пъти по-висок за хора с диагнозата.

Изследването е обхванало 4100 лица, диагностицирани с хипохондрия. Те са били съпоставени с 41 000 души, сходни по възраст, пол и местоживеене. 

Изследователите са установили, че общият брой на смъртните случаи е по-висок при хората с хипохондрия. Хората с това заболяване са умирали по-млади от останалите - на средна възраст 70 срещу 75 години. При тях рискът от смърт от болести на кръвообращението и дихателната система е бил по-висок. Изключение прави ракът, при който рискът от смърт е приблизително еднакъв.

Насочването на прекомерно тревожен пациент към специалисти по психично здраве е важно, отбелязва Алпърт. Пациентите могат да се обидят, ако се почувстват обвинени, че си въобразяват симптоми.

"Необходимо е голямо уважение и деликатност, за да се предаде на пациентите, че това само по себе си е вид заболяване и то има име. И за щастие има добри лечения", казва Алпърт. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
33057 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Папиханус

2023.12.15 | 22:02

3
Бюклуци

2023.12.15 | 00:55

2
всички ваксани са така

2023.12.15 | 00:35

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини