Заболелите от скарлатина във Варна растат с особено бърз темп

  • 23 февруари 2023 15:35

  • 927
  • 1
Заболелите от скарлатина във Варна растат с особено бърз темп
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

За периода 10 – 16 февруари са регистрирани 86 болни от скарлатина във Варна при 30 за предходния период, показват данните на Регионалната здравна инспекция.

От началото на годината до момента случаите за общината и областта са над 150 при един за същия период на 2022 година.

Случаите на заболели от скарлатина във Варна растат с особено бърз темп през последните седмици. 

Страшен балкански грип върлува у нас

За страната случаите за същия времеви обхват са над 1400. Те са с 1300 повече спрямо първите шест седмици на миналата година, показа справка на данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Причината за увеличената заболеваемост важи и за всички други видове инфекции, които се предават по въздушно-капков път.

Вече не се прилагат строги противоепидемични мерки, каквито се спазваха през последните години заради COVID-19. Отмяната на най-важната мярка „носене на предпазна лицева маска“ дава шанс за лесно разпространение и интензивно настъпление на различни въздушно-капкови инфекции с бактериални и вирусни причинители.

"Най-засегнати от скарлатина са децата в детските градини и в началните училищни класове", коментира за Moreto.net директорът на Регионалната здравна инспекция проф. Цонко Паунов.

В учебните и детските заведения се спазват мерките по Наредби за предотвратяване разпространението на подобен род инфекции. Прави се дезинфекция на помещения и повърхности, провежда се филтър от медицинско лице, включващ преглед на гърло, проследяване за поява на обрив и други характерни симптоми в периода на карантината. Болните деца не се приемат.

При 10% от пациентите със скарлатина се стига до усложнения като ендокардити, глумерулонефрити или ревматоидни заболявания, посочи проф. Паунов. Обикновено се развиват на следващ етап след самото преболедуване. Това е причината да се изисква наблюдение и проследяване от личните лекари в рамките на месец след боледуването.

При скарлатината човек може да е носител на стрептококи (бактерии), без да има проява на симптоми. Смята се, че той също може да бъде заразен, но в по-малка степен от проявилия симптоми индивид.

Има микробиологични тестове, които могат да установят наличието на стрептококус пиогенес. Преди време са били прилагани задължително при установяване на огнище на заболяването. Сега се налага карантина в група в детска градина, където е установен случай на скарлатина. След това в рамките на седмица ежедневно се проследяват активно всички контактни за проява на симптоми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
927 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хай

2023.02.25 | 09:54

1
Това са от тия ваши убийствени ваксини пъхнетесиги у усраните гащи неви искаме вашите убийствени ваксини няма да стане това което искате айде марш в лайнарника

Добави коментар

Водещи новини