Страшен балкански грип върлува у нас

  • 21 февруари 2023 13:26

  • 15422
  • 1
Страшен балкански грип върлува у нас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кърлежи сеят балкански грип, познат още като ку-треска. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От началото на годината у нас са засечени 7 случая на ку-треска. За сравнение, през същия период на изминалата година не е регистриран нито един заболял. Освен чрез ухапване от кърлеж с балкански грип можем да се заразим и от болно животно – крава, коза или овца. Това може да се случи при вдишване на пръски и прах, съдържащи причинителя, или при консумиране на заразени продукти. Ку-треската докарва симптоми, които силно наподобяват на истински грип – главоболие, висока температура и мускулни болки. Често усложнение е пневмонията, пише Телеграф.

Най-големият взрив в България е регистриран в края на 1992 г. в Панагюрище. Заболяването започнало като грипна епидемия с повече от 2000 случая на остри респираторни заболявания, кашлица и бронхопневмония. Няколко години по-късно в същия район е регистрирана повторна вълна. През 2004 г. в Ботевград е регистрирано друго огнище, което засяга повече от 200 души. Само преди три години пък 14 положителни проби са засечени в четири ферми в Ямболско. Други ендемични зони са Ихтиман и Елин Пелин, Стара Загора, Благоевград, Враца и Варна. Според експертите, за да се предпазим от балканския грип, трябва не само да внимаваме за ухапване от кърлеж, но и да обработваме особено внимателно животинските продукти и най-вече домашното мляко, което трябва да се консумира само след термична обработка.

Доказателство, че кърлежите вече пълзят наоколо, са и случаите на лаймска болест. Всяка седмица у нас се регистрира по един заразен. Всъщност лаймската болест е една от най-разпространените инфекции, предавани с кърлежи. Сред симптомите са увеличение на лимфните възли, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, главоболие. Най-характерно обаче е червеното петно, което се появява на мястото на ухапването. То се нарича биволско око. Много е важно да се потърси лекарска помощ веднага след появата му, защото лаймската болест протича в няколко стадия и антибиотичното лечение трябва да започне възможно най-скоро.

Данните на НЦЗПБ показват увеличение на случаите при редица заболявания. Само за седмица в страната са регистрирани над 60 души с гастроентерит и ентероколит, а от началото на годината броят им е 614. За същия период на изминалата година са били регистрирани едва 156 случая. Почти двоен ръст има и при вирусния хепатит. Миналата година са били доказани 65 болни, а от началото на тази – 123. Повече са и случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити. За първите шест месеца на годината са регистрирани 13 пациенти, а за същия период на миналата – 5. Друго заболяване, което бележи пробив с 30 регистрирани случая, спрямо 16 за м.г., е салмонелозата.

В страната е отчетен и взрив на скарлатина и варицела. За по-малко от два месеца са открити 1402 случая на скарлатина, при само 27 такива за същия период на 2022 г. Заразените с варицела пък достигнаха почти 7000 при малко над 2000 година по-рано. През последните две седмици обаче се наблюдава известен спад на новите случаи.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
15422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2023.02.24 | 09:08

1
Това се получава поради наличието на бактериална инфекция с streptococcus pyogenes.Грам положителна бактерия,патогенна,стрептокок от групаА.Причиняваща стрептококови фарингити,скарлатина,варицела,ревматоидна треска и т.н.

Добави коментар

Водещи новини