Бум на случаите на скарлатина, не пускайте неизлекуваното ви дете сред другите

  • 23 март 2023 09:31

  • 1681
  • 1
Бум на случаите на скарлатина, не пускайте неизлекуваното ви дете сред другите
©
Слушай новината Слушай новината

Лекари отчитат бум на инфекциозните заболявания. Разпространяват се редица вируси и бактерии, като имаме сериозно повишение в броя на заболелите от скарлатина и варицела.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви в "България сутрин", че в момента сме във времето, в което организъм е най-отслабен спрямо останалите сезони. 

"Няма достатъчно слънце, витамин D е намалял, не приемаме достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Продължителният Ковид отслаби общо имунитета на всички хора, което създаде среда за развитие на други инфекции", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

От думите на проф. Христова стана ясно, че при варицелата има трикратно увеличение на случаите спрямо миналата година. Последната седмица показва задържане на нивото на заболелите, дори леко понижение с около 10%.

"Може би е показател, че се намираме в плато и ще намаляват случаите на варицела. Следващия месец очакваме намаляване и доста по-ниско разпространение през май. Шарките при по-възрастните протичат много по-тежко", каза още директорът на НЦЗПБ.

Скарлатината е свързана с доста усложнения, когато протича тежко. Лесно се лекува с антибиотици, но може да направи доста сериозни усложнения. 

"В момента сме в бум на скарлатина. Случаите на седмична база са доста по-малко от тези на варицелата, но всяка следваща седмица имаме повишение с поне 20%. Твърде вероятно е да имаме проблеми със скарлатината още 2-3 месеца", подчерта проф. Христова.

Гостът добави, че можем да подсилим нашия имунитет с мултивитамини

"Трябва да вземем всякакви мерки детето да не боледува често и да не го пращаме на градина или в училище, докато не е напълно излекувано. Едно дете може да зарази над 90% от контактните деца. Ваксинацията е много полезно нещо при варицела. Ваксината не е в задължителния календар, тя абсолютно предотвратява развитие на заболяването. За скарлатината няма ваксина, микробът е твърде разнообразен", разясни проф. Христова.

Според нея почти напълно сме се справили с Ковид пандемията. Подвариантът, който в момента заразява у нас, не причинява тежки заболявания. В последните седмици бавно се повишава броят на случаите на Ковид. Вероятно няма да стигнем нивата на заболеваемост, които сме имали, защото повишаването е много бавно, предположи директорът на НЦЗПБ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1681 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тия Болести Дойдоха От Украйнците

2023.03.23 | 11:52

1
Недейте да говорите глупости че от студеното време станало. Гнусно е. В украйна контролът при ваксинацийте е никакъв у тяхната политика винаги е била “който уцелее” След заигравката им с русия, всички тези паразити дойдоха в европа и плъзнаха болести които от десетилетия не са били актоални в европа.

Добави коментар

Водещи новини