Без конспирации: Ваксините срещу COVID не причиняват маймунска шарка

  • 01 август 2022 07:54

  • 1456
  • 6
Без конспирации: Ваксините срещу COVID не причиняват маймунска шарка
© Pixabay

С разпространяването на случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа се появиха конспиративни теории, които твърдят, че има връзка между заразяването с нея и ваксините срещу Covid-19.

Според редица постове на потребители в Telegram, Twitter, Facebook, 4Chan, Instagram и TikTok ваксините на различните производители отслабват имунната система и предизвикват появата на маймунска шарка като страничен ефект на имунизационните препарати.

За ваксините срещу коронавирус се твърди, че потискат имунната система, правят я по-податлива на заразяване с маймунска шарка и дори водят до развиването на синдром на придобита имунна недостатъчност. 

Името е сходно със синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), причиняван от ХИВ (човешки имуннодефицитни вируси или на английски - HIV– Human Immunodeficiency Viruses).

Ролята на всички ваксини, включително на тези срещу SARS-CoV-2, е да помогнат на организма да се пребори с патогена, за  който са предназначени, обяснява Световната здравна организация. Ваксините тренират имунната система, която е мрежа от клетки, тъкани и органи, така че да работят заедно и да справят с инфекцията, допълват от Британското общество за имунология. Ваксините подобряват функцията на имунната система, а не я отслабват. 

В същото време синдром на имунна недостатъчност, придобита заради ваксини, не съществува, пише БНР.

"Това не е реален синдром", посочва пред агенция Ройтерс Дона Фарбър, професор по микробиология и имунология в Колумбийския университет. 

Търсене в базата данни за биомедицинска литература PubMed показва, че няма открити резултати за термина синдром на имунна недостатъчност, придобита заради ваксини. Открива се само информация за СПИН, ХИВ или за имунитет, изграден вследствие на поставяне на ваксини. Резултати за подобна болест няма и в онлайн библиотеката за медицинска литература на "Кеймбридж". 

Конкретно за ваксината на "Пфайзер" има обвинения, че води до автоимунно заболяване с проблеми за кожата и мехури, като това кожно автоимунно заболяване е всъщност маймунска шарка.

"Произходът на вируса на маймунската шарка е добре документиран и няма абсолютно никаква връзка с автоимунно заболяване" на кожата с мехури, категорична е пред Ройтерс професор Хайди Ларсън от Лондонското висше училище по хигиена и тропическа медицина.

Маймунската шарка "не е автоимунно заболяване, а инфекциозно", разяснява пред Ройтерс и доктор Амеш Аджала, експерт по инфекциозни болести към Университета „Джонс Хопкинс“.

Освен че не е автоимунно заболяване, маймунската шарка не е и херпес зостер, който да е страничен ефект от ваксините срещу Covid-19. Херпес зостер се причинява от вируса варицела зостер, който води до варицела. Варицела зостер спада към херпесните вируси, а маймунската шарка към поксвирусите (Poxviridae), т.е. херпес зостер и маймунската шарка се причиняват от вируси, които са от различни вирусни семейства, обяснява Дон Вин, преподавател в Университета "МакГил" пред Ройтерс.

"Доколкото ми е известно, няма странични ефекти от която и да било от ваксините, които да изглеждат като херпес зостер. А и херпес зостер не изглежда като маймунска шарка“, посочва имунологът Винийта Бал.

Според някои разпространители на конспиративни теории случаите на маймунска шарка са специфичен резултат от ваксинирането с "АстраЗенека/Оксфорд" (ChAdOx1-S) или с "Янсен" на "Джонсън и Джонсън" (Ad26.COV2.S).

Тези две ДНК векторни ваксини използват безопасен вирус, за да доставят протеини, които водят до имунна реакция, без да причиняват болест, както посочва Световната здравна организация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1456 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.08.01 | 08:05

1
Не,но вярата в корона измамата и желанието да си слопжиш тази отрова в организма е признак за маймунско увреждане на мозъка,не знам дали от шарка...!

2022.08.01 | 09:15

6
ТОЧЕН КОМЕНТАР

2022.08.01 | 09:13

5
бодете се колкото и със каквото искате , МОЕТО ТЯЛО И ЗДРАВЕ СА СИ МОИ

2022.08.01 | 09:07

4
вече всичко има пожелателен характер - виж франсетата. от днес 01.08.2022 - няма никакви мерки!

2022.08.01 | 09:07

3
вече всичко има пожелателен характер - виж франсетата. от днес 01.08.2022 - няма никакви мерки!

2022.08.01 | 09:06

2
Поредна подмяна. Болничното лечение на ковид е с препарати, които потискат имунната система. На бъдещите съдебни процеси, лекарите, прилагали лечение с кортикостероидни препарати, ще бъдат съдени като масови убийци.

Добави коментар

Водещи новини