Пациент се излекува напълно от ХИВ

  • 27 юли 2022 18:15

  • 3182
  • 1
Пациент се излекува напълно от ХИВ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Четвърти пациент в света се излекува напълно от вируса на ХИВ, предаде БТВ.

Мъжът, който живее с вируса от 80-те години на миналия век е на 66 години е претърпял трансплантация на костен мозък за лечение на левкемия. Донорът е бил пациент с естествен имунитет към ХИВ. Мъжът спрял да приема лекарствата си и редовните скрийнинги показали, че няма и следа от вируса в тялото му.

Кодовото му име е „Пациентът от града на надеждата“ и е лекуван в Дуарте, Калифорния.

Жена успя да пребори ХИВ с иновативно лечение

„Когато бях диагностициран с ХИВ през 1988 г. като много други смятах, че това е смъртна присъда. Не вярвах, че ще доживея деня, в който ще мога да кажа вече нямам ХИВ“, споделя мъжът.

Лекарите уточняват, че трансплантацията му не е направена заради инфекцията с ХИВ, а заради левкемията, която мъжът развил на 63-годишна възраст. Медиците препоръчали трансплантация и по случайност донорът се оказал резистентен към ХИВ.

„Пациентът от града на надеждата“ е наблюдаван от медиците месеци наред след трансплантацията. Той е в ремисия повече от 17 месеца.

Специалисти казват, че лечението с трансплантация на костен мозък няма как да направи революция в медицинския свят, тъй като 38 милиона души са ХИВ позитивни. Това е комплексна процедура с множество странични ефекти и в никакъв случай не е подходяща за всеки човек с ХИВ.

Все пак появата на такъв четвърти случай служи като вдъхновение за учените да открият лек за ХИВ.

Мая Йорданова
3182 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.27 | 20:51

1
бабини дивитини

Добави коментар

Водещи новини