Излекуваха пациент от ХИВ и рак със стволови клетки

  • 20 февруари 2023 20:52

  • 8249
  • 0
Излекуваха пациент от ХИВ и рак със стволови клетки
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Медицинско чудо! За трети път в света онкоболен човек с ХИВ е излекуван успешно и от двете заболявания едновременно. Това е станало с помощта на трансплантация на стволови клетки, съобщава германското издание „Фокус“, позовавайки се на лекари от университетската болница в Дюселдорф.

След като подобна терапия вече е била използвана успешно при един пациент от Берлин и втори пациент от Лондон, изследователският екип се надява да намери възможности за лечение на заразени с ХИВ хора без рак. Независими експерти обаче все още виждат сериозни пречки в използването на генната терапия.

През 2011 г. - три години след като пациентът получава диагнозата ХИВ, той е диагностициран и с остра миелоидна левкемия (ОМЛ) – форма на рак на кръвта.

Жена успя да пребори ХИВ с иновативно лечение

През 2013 г. този човек се подлага на трансплантация на стволови клетки. „Още от самото начало целта на трансплантацията беше да се контролират както левкемията, така и вирусът, причиняващ СПИН“, обясни Гуидо Кобе от Университетската болница в Дюселдорф, който е извършил операцията.

Стволовите клетки, подобно на двата предишни случая от Берлин и Лондон, са притежавали специфична генна мутация. Именно тази мутация е гарантирала, че ХИВ не може да се „внедри“ в имунните клетки. Без тях вирусът не може да намери „входна точка“ и не може да зарази клетките, което прави носителите на мутацията почти резистентни към патогена.

Проследяването в продължение на няколко години доказва успеха на тази терапия, отчитат лекарите от университетската болница в Дюселдорф.

Всъщност трансплантацията е довела до ремисия на симптомите на ХИВ, така че през 2018 г. лекуващият екип решава да спре антивирусната терапия на пациента. Наблюдението в продължение на няколко години показва изненадващ успех и днес учените говорят за пълно възстановяване на 53-годишния човек, допълни БТВ.

Изследователският екип се надява, че в бъдеще ще бъде възможно да се лекуват заразени с ХИВ хора чрез трансплантиране на генно редактирани стволови клетки. Мутацията ще бъде вмъкната, например, с помощта на т.нар. генни ножици.

Според много експерти обаче терапията ще трябва да са подобри, преди да се използва масово при пациенти с ХИВ, защото все още има странични ефекти. 

Мая Йорданова
8249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини