Китай: Открихме първи случай на зараза с щама H3N8 на птичия грип при човек

  • 27 април 2022 12:16

  • 1753
  • 0
Китай: Открихме първи случай на зараза с щама H3N8 на птичия грип при човек
©
Слушай новината Слушай новината

Китай обяви, че открил първи случай на зараза със щама H3N8 на птичия грип при човек, но китайските здравни власти уверяват, че рискът от предаване между хората е слаб, предаде Франс прес.

Щамът е известен с това, че заразява коне, кучета и тюлени, но никога не е бил откриван досега при човека.

Заразеният е момче на 4 години, което живее в провинция Хънан. То е дало положителен резултат на теста за щама, след като е било прието за лечение в началото на април заради температура и други симптоми. Семейството на детето отглежда пилета и живее в зона, обитавана с диви патици.

Детето се е заразило директно от птиците, посочва китайското министерство на здравеопазването. Направени са тестове на роднини на момчето, но при тях не е била установена никаква аномалия, предаде БТА.

Увеличават се случаите на птичи грип в Албания

Случаи на предаване на птичи грип между хората са изключително редки. Щамовете H5N1 и H7N9, открити респективно през 1997 г. и 2013 г., бяха в основата на случаи на птичи грип при хора, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Според американско изследване от 2012 г. щамът H3N8 e предизвикал смъртоносни пневмонии у над 160 тюлена по американските брегове през 2011 г. 

Калина Христова
1753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини