Увеличават се случаите на птичи грип в Албания

  • 24 март 2022 16:10

  • 1368
  • 0
Увеличават се случаите на птичи грип в Албания
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За близо половин милион птици е потвърдено, че са били заразени с птичи грип в Албания, включително домашни птици, но и диви, като пеликани, съобщава сайтът Екзит.

Вчера бе съобщено, че природозащитници са открили мъртви къдроглави пеликани в езерото Преспа от месец. Броят на откритите птици превишава хиляда.

"Смъртните случаи в езерото Преспа започнаха преди около три седмици или месец, а броят им е огромен. Ситуацията е безпрецедентна. Тази година са над 110-1200", заяви Йони Ворпси, изследовател в неправителствената организация "Защита и съхраняване на околната среда в Албания".

Румъния съобщи за огнище на птичи грип във ферма близо до границата с България

Заместник-министърът на земеделието Ермира Гиеци съобщи вчера, че досега са измрели около 358 520 птици, а 39 000 са били унищожени само в рамките вчерашния ден. Тя добави, че най-малко още 120 000 пилета са смята, че също са заразени.

Масовото разпространение на инфекциите в такъв кратък срок предизвика опасения за закъснял отговор на властите.

Според един от засегнатите бизнеси в Дуръс - компанията АИБА, властите са се забавили с предприемането на мерки и са ги накарали да държат мъртвите пилета в помещенията в продължения на дни, за да чакат анализите.

Властите първоначално твърдяха, че не става дума за H5N8, а по-скоро за друго сезонно заболяване.

Мая Йорданова
1368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини