Община Първомай въведе зелен сертификат за служителите си

  • 12 януари 2022 11:42

  • 386
  • 0
Община Първомай въведе зелен сертификат за служителите си
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

От днес за влизане в сградата на общината и в общинска администрация в Първомай се изисква зелен сертификат. Това съобщи за БТА кметът на Първомай Николай Митков. Достъп има и за служителите, които представят документ за преболедуване, за тест или за наличие на антитела. Тези, които нямат такъв документ, ще правят три пъти в седмицата антигенни тестове, които община Първомай е закупила със средствата, преведени от държавата за ковид мерки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31560

Тази сутрин за първи път е проведено тестването и, по думите на Митков, не е имало служители, които да се възпротивят или да откажат да бъдат тествани. Тестването е преминало бързо и безболезнено, като след отрицателен резултат служителят е допускан до сградата на общината, каза кметът. И поясни, че изискването за зелен сертификат не важи за обикновените граждани, като те имат достъп само до места за граждани и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. На тези места има осигурени маски за еднократна употреба, дезинфектанти и служител, който следи да няма струпване на хора.

Ръст на заразените с коронавирус в Пловдивско, болничните легла се изчерпват

Тестове са осигурени за един месец, след това ще се направи равносметка дали има нови ваксинирани служители и се как се развива пандемията, тогава може да се премине на тестване два пъти в седмицата, поясни Митков. До този момент в Община Първомай около 60 процента от работещите там са ваксинирани, преболедували или имат антитела. Останалите 40 процента се тестват три пъти в седмицата. Николай Митков каза, че има хора, които не са дошли на работа, защото имат висока температура и симптоми, подобни на COVID-19, които впоследствие ще се докажат дали са болни или не. Той добави, че преди Коледа в отдел "Данъчно звено" е имало шестима заразени. В предстоящата "Омикрон вълна" е доста притеснително, ако голяма част от администрацията липсва, това означава блокиране на работата, а предстои подготовката на новия бюджет, отчет на стария и текущата работата, така че няма как да си позволим да допуснем в общината заразен служител на работа, поясни още Митков.

Първомай е втората община в област Пловдив, която въвежда изискване за зелен сертификат на служителите си след община Кричим.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини