Нови 50 положителни проби в детската градина, станала огнище на менингит

  • 07 декември 2021 20:45

  • 9927
  • 7
Нови 50 положителни проби в детската градина, станала огнище на менингит
© pixabay

След повторно тестване са открити още 50 положителни проби за бактерии, които причиняват менингит в 37-ма детска градина в София. Преди две седмици, 5-годишно дете почина, след тежка инфекция.

Здравните власти уточняват, че всички хора с положителни проби са единствено носители и не са заразни за околните.

Почина едно от заразените с менингит деца

След смъртта на 5-годишното дете, от персонала, децата и родителите на всички контактни са взети близо 400 повторни проби. 50 от тях се оказват положителни, а на директора Гергана Петрова се пада тежката задача лично да информира всеки един от тях, по телефона.

„По обяд в събота ми бяха дадени имената на 50 лица. От тях 36 бяха деца от градината, деца, братя и сестри, четирима души бяха от персонала и трима - родители. На всички лично аз се обадих и съобщих резултата”, разказва Петрова пред Нова телевизия.

Последвал шок, затова от детската градина и Общината спешно организират онлайн среща, за да може да бъде отговорено на всички изникнали въпроси. Така днес притеснения, свързани с менингококовата бактерия, няма. Всички деца, с изключение на болните с простудни заболявания, отново са в градината. От вчера тя отново работи, а днес посещаемостта е 120 деца. И педагози, и родители обаче признаха, че след инцидента много хора в района, дори се страхували да говорят с тях.

Имало и проблеми, разказват родители. „Някои майки около мен имаха проблеми – с училища, с ясли. От незнание не приемаха децата и ги връщаха”, разказа Михаела Кръстева.

Самата тя е сред първите, които разбират, че детето им е с положителна проба. Днес вече е спокойна. „Всичко е наред, детенцето се чувства добре”, каза тя.

Здравните специалисти напомнят, че около 40% от населението на страната са здрави носители на бактерията, без дори да подозират за това.

„Това е патогенна бактерия, но е само колонизация – нямаме болни, нямаме взрив, нямаме епидемично предаване. Мерките бяха взети навреме”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

„При менингококите е така - те се раздават при тийнейджърите, а те после го пренасят на по-малките си братчета и сестричета. Тази бактерия изчезва от тялото и е характерна за зимните месеци”, добави той.

При положителна проба обаче се препоръчва профилактика с антибиотик.

Мая Йорданова
9927 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.12.08 | 05:10

7
мангъроидите отново налазиха.
1234

2021.12.08 | 00:37

4
Не ги ваксинирайте. Оставете ги да си умрат. Да го мислят родителите им. Важното е да не ги ваксинират. ТОВА Е НОВАТА МОДА И Е ВАЖНО ДА СМЕ МОДЕРНИ. ДА СМЕ ПРОСТИ ЦЪРВУЛИ. УРА. ДРУГАРИ.
Ху кеърс

2021.12.08 | 01:03

6
Ей жмулио ти що не се затвориш в мазето и там да си седиш с течния херойн където ти инжекнаха тъпак. Споко нали си инжектиран тъкмо ще си се самоелиминираш глупак от селска провинция в село българиА
Ху кеърс

2021.12.08 | 00:59

5
Чакайте сега нали ковид.Тея болести минингит ги няма вече.Обърквате хората има само ковид, омикрон ,делта ,алфа ,бета ,ултра,про и тъч. Лъжци минингит то не вирее пред ковида е безобиден сопол като вас!

2021.12.07 | 22:06

2
В Ютюб има филм за Ф-айз-ер как лекували деца с експеримент.антибиотик ли хапче ли.Увредили мн от тях и си заминали

2021.12.07 | 22:06

3
В Африка става тва.В Ютюб е филма

2021.12.07 | 22:02

1
Ако целта е ваксината на Файзер за менингит е Не Не Не.Много недейте

Добави коментар

Водещи новини