Проговори лекарят, борил се за живота на 5-годишното дете, починало от менингит

  • 08 декември 2021 19:04

  • 13739
  • 0
Проговори лекарят, борил се за живота на 5-годишното дете, починало от менингит
© Кадър: БТВ

"В педиатрията нямаме Спешно отделение, защото  нормативната база е такава, че Специализираната болница за лечение на детски болести няма право да разкрие профилирано детско Спешно отделение". Това заяви д-р Благомир Здравков, анестезиолог-реаниматор и директор на Педиатрията, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той е един от последните лекари, борили се за живота на 5-годишното дете, което почина от менингит, след като такава инфекция беше установена в столична детска градина.

Починалото дете връщано от болници в София?

"Когато родителите на детето установяват, че то се влошава тръгват първо към Инфекциозна болница, но не стигат до лекар. След това идват в нашата болница. Родителите не са връщани, когато са дошли първоначално са установили, че нямаме спешно отделение и сами са решили, че ще отидат в "Пирогов". После отново се връщат при нас", посочи директорът на педиатрията. 

"Свръх острият менингоков сепсис за голямо съжаление е с леталитет около 95%. Такова състояние развиват около 10-20% от заболелите. Не съм никак убеден, че ако детето беше постъпило по-рано при нас, развоят щеше да е различен", каза д-р Благомир Здравков.

Той коментира и идеята на служебния здравен министър новата детска болница да се построи на терен в двора на УБ "Лозенец", а до тогава педиатрията да се премести в правителствена болница. 

"Мястото на такава болница в парка на "Лозенец" считаме, че е добър вариант. Има значение как ще се осъществи комплексната детска грижа. Ако стане така, че освен нашата болница, в правителствена дойдат и другите ключови детски структури, това е едно добро временно решение", отбеляза той.

Според него е необходим детайлен анализ на цялата ситуация, за да стане ясно и на хората в болница "Лозенец" и на тези, които се предвижда да влязат в нея, дали това е удачен вариант. 

"Като директор на уникална болница ще кажа, че детското здравеопазване е приоритет само на думи. Това е десетилетия наред. Важно е бъдещите управляващи какъв хоризонт виждат за детското здравеопазване. Всяка смъртност на дете  се приписва на некадърността на лекарите", коментира още д-р Благомир Здравков. 

Мая Йорданова
13739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини