Кардиолог: Сърдечно-съдовите заболявания са индикация за ваксина срещу COVID-19

  • 29 септември 2021 15:00

  • 774
  • 1
Кардиолог: Сърдечно-съдовите заболявания са индикация за ваксина срещу COVID-19
© Pixabay

През последните 60 секунди в света са починали близо 34 души в резултат на инфаркт на миокарда или инсулт. В България от сърдечно - съдови заболявания страдат 1,6 млн. души.

75% от повторните сърдечно - съдови събития са предотвратими. Глобалният план за действие 25X25 на СЗО цели понижаване на преждевременната смърт, свързана с незаразни заболявания, с 25% до 2025 г. 

Смъртността, дължаща се на болести на сърцето и големите съдове, е един от показателите, подлежащи в най-голяма степен на бърза промяна. Във връзка с това Българското и Eвропейското кардиологично дружество призоват за обединени действия за намаляване на преждевременната заболеваемост и смъртност в страните от Европейския съюз. 

Тъй като България продължава да няма план за справяне със сърдечно - съдовите заболявания, които са основната причина за смъртност в страната бе проведена кръгла маса „Национален алианс за сърдечно-съдово здраве“, организирана от водещи кардиолози у нас. 

Храните, които консумираме, двигателната култура и замърсяването на въздуха са фактори, които могат да повлияят на заболяването и смъртността от сърдечно-съдови заболявания, каза в ефира на радио София проф. Асен Гудев – председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на Клиниката по кардиология в университетската болница „Царица Йоана“.

COVID-19 и сърцето: Д-р Боян Христовски с препоръки

„В България продължаваме да имаме твърде висок дял на преждевременната сърдечно-съдова смъртност“, каза проф. Асен Гудев и уточни, че говорим за преждевременна смъртност, когато пациентът е под 65-годишна възраст. В Европа тази граница е 70 г.

Проф. Асен Гудев призова хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като рискът от усложнения, в следствие на вируса и голям.

Той добави, че сърдечно-съдовите заболявания не са противопоказание за ваксинация, а точно обратното – те са индикация тези пациенти да бъдат имунизирани срещу коронавируса.

Константин Тодоров
774 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.29 | 22:23

1
Фак офф, сатанисти нещастни. Вземайте си Ковида и изчезвайте от лицето на земята. Точно ваксините израждат кръвта, предизвикват тромбози и инфаркти на миокарда. Анатема, изчадия адови!

Добави коментар

Водещи новини