COVID-19 и сърцето: Д-р Боян Христовски с препоръки

  • 30 август 2021 11:09

  • 1179
  • 0
COVID-19 и сърцето: Д-р Боян Христовски с препоръки
© Pixabay

Наблюденията в моята практика ме мотивират все повече да говоря с пациентите си за ваксиниране, като най-сигурния начин за преминаване през тази пандемия. Наистина и ваксинираните се разболяват, но протичането на болестта е несравнимо с това при останалите хора, които не са ваксинирани.

Не е тайна, че сърдечно-съдовите заболявания са една от най-честите причини за заболяемост и смъртност сред населението не само у нас, но и по света. Какво се случва с хората, засегнати от подобни заболявания, когато вече втора година пандемията от COVID-19 е част от живота ни? Своите наблюдения по този въпрос споделя кардиологът и специалист по вътрешни болести д-р Боян Христовски, който от първия ден се бори с коронавирусната инфекция начело на COVID отделението в една от столичните болници.

Половината от починалите от COVID-19 са със сърдечни заболявания

Д-р Христовски, как се отразява COVID-19 на здравото сърце? Може ли да доведе до усложнения в пост-ковидния период?

COVID-19 e заболяване, което може да засегне повече органи, не само белия дроб. По време на острата фаза често минава с лека симптоматика като при грип, до тежки пневмонии с дихателна недостатъчност, гастроинтестинални прояви и невропатични прояви. Усложненията на сърдечно-съдовата система са често срещани в пост-ковидния период и може да се харaктеризират като перикардит, миокардит, коагулационни нарушения, ритъмно-проводни нарушения, вследствие на възпалителния процес.

Вече стана ясно, че преболедуването на COVID-19 крие сериозни рискове за хората с придружаващи заболявания. Как влияе SARS-CoV-2 на болното сърце?

Инфекцията от COVID-19, може да протeче тежко и при пациенти без придружаващи заболявания, поради силния имунен отговор, т.е. няма правила кой как ще изкара вируса. При хората с болно сърце рискът е по-голям, поради подлежащите увреждания и усложненията, които може да настъпят по време и след инфекцията.

Ваксините срещу COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания

Имате ли препоръки за действията на пациентите със сърдечно-съдови заболявания през пост-ковидния период? На какво трябва да обърнат внимание?

Пациентите, които вече са преболедували, трябва да проведат кардиологичен преглед с включени електрокардиография /ЕКГ/ и ехокардиография /ЕХОКГ/, да приемат редовно назначената им терапия. Пост-ковидният синдром може да е по-продължителен, въпреки лечението, което провеждаме.

За съжаление, много често сред случаите на фатален край след заразяване с COVID-19 има хора със сърдечни заболявания. Какво да правят, за да не се заразят?

От нашия опит, който вече не е толкова скромен, мисля, че ваксинирането наистина е алтернативата, за да се победи заболяването. Наблюденията в моята практика ме мотивират все повече да говоря с пациентите си за ваксиниране, като най-сигурния начин за преминаване през тази пандемия. Наистина и ваксинираните се разболяват, но протичането на болестта е несравнимо с това при останалите хора, които не са ваксинирани.

Това означава ли, че вярвате във ваксините?

Аз съм лекар, естествено, че вярвам във ваксините, не виждам смисъл в конспиративните теории около тях, още повече, че ваксините са произведени по методи, които не са от вчера. Естествено, с течение на времето ще имаме все повече информации за тях, както и за самото заболяване.

Вие ваксинирахте ли се и кога?

В България, ваксинирането се забави, хората започват да се активизират в момента, когато виждат болни в социалните си кръгове, а трябваше летните месеци да се използват максимално при наличие на всички възможни ваксини. За себе си, мога да кажа, че се ваксинирах измежду първите в България, още през януари с иРНК ваксина. Това ме кара да се чувствам спокоен, въпреки че всеки ден преглеждам болни с COVID-19.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини