ВМА с призив: Ваксинирайте се, COVID-19 уврежда сърцето ви

  • 30 март 2021 14:57

  • 5659
  • 7
ВМА с призив: Ваксинирайте се, COVID-19 уврежда сърцето ви
© Pixabay

Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от тромбоцитно усложение, което повишава риска и от белодробни тромбемболии, инсулти и инфаркти. На голяма част от тях се прави инвазивно изследване, за да се минимализират рисковете от последващи сърдечно-съдови инциденти.Това посочват медиците от Военномедицинска академия на страницата на лечебното заведение във Facebook. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32191

Редица пациенти идват с усложения след остро протекла коронавирусна инфекция. Като последица от COVID-19 можем да посочим и вторичното засягане на сърдечния мускул – миокардит и възпалението на обвивката на сърцето или т.нар. перикардит, коментира д-р Акиф Шабан, ръководител на Отделението по инвазивна кардиология на Военномедицинска академия (ВМА).

Голяма част от тях вече имат белодробна недостатъчност като последица от протеклата инфекция, а заедно с това се явяват и сърдечните увреждания. В такива случаи се започва лечение, което протича в рамките на няколко месеца и има за цел да намали сърдечния проблем и да бъде преодоляно това вторично засягане на сърцето.

COVID-19 обича живият организъм. Идеята му е да се развива и да продължи да живее. Затова пазете сърцето. В световен мащаб здравеопазването залага повече на профилактиката. Ние тук залагаме повече на активното лечение. Профилактиката и превенцията на коронавирусната инфекция е спазването на противепидемичните мерки. При пациентите с придружаващи заболявания те са още по-важни и дори неотменна част от тяхното ежедневие

Какво да кажем на пациентите, които имат своите придружаващи сърдечно-съдови заболявания? Да се ваксинират!

Препоръчвам ваксината, тъй като тя е единственото спасение от коронавирусната инфекция. Ние трябва да се научим да живеем с този вирус. А за нашите пациенти, тези със сърдечно-съдовите проблеми, само  едно камъче може да обърне каруцата. За тази една година ние сме имали десетки пациенти, заради които екипът ни се е събирал по спешност – буквално посред нощ, и животът им е бил застрашен именно заради усложненията от инфекцията. Точно заради това всички, които са се допитали до нас, ги успокояваме, че не бива да имат притеснения относно ваксините. Защото това е един коз срещу вируса, само така ще изградим щит срещу заразата. Ваксината ще предпази от евентуално по-тежко протичане на инфекцията, предпазва от тежките форми на COVID-19, което за пациентите със сърдечно-съдови заболявания е изключително ценно.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5659 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.06.24 | 10:07

7
Те онези с овредените мозъци как да ви разберат?
Abbya18

2021.04.10 | 03:53

6
­­­В­­­и­­­ж­т­­е­ ­м­­о­­я­­­т­­­а­ ­­­т­и­­й­­­н­­ ­­­п­­у­­т­к­а­­ ­-­­ ­W­­­W­­­W­­­.­B­G­­­1­­­7­­.­C­­L­­­U­­B­­

2021.03.30 | 19:21

5
Астра Тромбека лекува... Завинаги.

2021.03.30 | 17:17

4
Ваксайте се да не ви се увреди сърцето,а с ваксето няма проблеми най много да умрете.

2021.03.30 | 17:04

3
Ами той който ви е повярвал се е ваксинирал!Останалите ще запазим българския РОД

2021.03.30 | 16:52

2
Да го духате
Васко Р. Младич

2021.03.30 | 15:34

1
Я да си е.б.е.те майките новини.бг

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини